Tre äldre kvinnor utsattes för åldringsbrott under lördagskvällen.
Tre äldre kvinnor utsattes för åldringsbrott under lördagskvällen. Bild: STEFAN BENNHAGE

100-åring utsatt för åldringsbrott – tre larm på kort tid

Inom loppet av två timmar under lördagen blev tre äldre kvinnor i Dalsland utsatta för åldringsbrott. En gärningsperson utgav sig bland annat för att vara polis och den äldsta kvinnan som blev utsatt är 100 år gammal.
– Man ger sig på rätt försvarslösa personer, säger polisens presstalesperson Jens Andersson.

ANNONS
|

Mellan klockan 16.48 och 19.02 under lördagen larmades polisen om tre olika åldringsbrott i Dalsland. Det första samtalet kom från en kvinna i 90-årsåldern som berättade att hon hade blivit uppringd av en man som utgav sig för att vara från Elgiganten.

Mannen sa att kvinnan hade beställt en mobiltelefon och att de därför skulle skicka hem en person till henne. En stund senare knackade det på dörren.

– En kvinna går in i bostaden, ska ha fotat guldsmycken och tagit med sig det till en väntande bil, säger polisens presstalesperson Jens Andersson.

Exakt vad kvinnan sa och gjorde som väckte misstanke om att hon tagit den äldre kvinnans smycken vet polisen inte i nuläget. Den utsatte kvinnan i 90-årsåldern kunde dock lämna ett signalement på den misstänkta bedragaren.

ANNONS

Larm om ytterligare två brott

Senare på lördagskvällen, strax efter klockan sex, fick polisen in ytterligare ett samtal. Den här gången från en anhörig till en kvinna som är 100 år gammal.

Enligt den anhörige hade även 100-åringen fått besök av misstänkta bedragare. Flera personer uppgavs ha gått in i den äldre kvinnans hem – och lämnat det med guldsmycken.

– De ska sagt att kvinnans son bett henne att lämna ifrån sig smyckena och då gör hon det, säger Jens Andersson.

Vid 19-tiden kom kvällens sista larm gällande åldringsbrott från en kvinna i 90-årsåldern. Hon berättade att det plötsligt hade knackat på dörren och det stod en kvinna utanför dörren när hon öppnade.

– Hon ska ha utgett sig för att vara polis. På något sätt fick hon också med sig smycken.

Den misstänkta kvinnan, som är i 35-årsåldern, lämnade sedan platsen.

Husrannsakan i Bengtsfors

Tre åldringsbrott på kort tid fick polisen att agera under lördagskvällen och flera resurser sattes in. Efter ett intensivt spaningsarbete åkte polisen till en lägenhet i Bengtsfors för att göra en husrannsakan. I lägenheten fanns två personer.

– I lägenheten hittar man också en del hel misstänkt stöldgods. Bland annat guld.

De misstänkta personerna greps på platsen och är nu anhållna.

ANNONS

– Vi får se om man kan koppla de här till andra åldringsbrott i området, säger Jens Andersson.

Polisen: Målsägande kan skämmas

Vad brottsrubriceringarna för de tre händelserna landar i är fortfarande oklart. Men enligt polisen går det i alla fall att fastställa att det rör sig om åldringsbrott.

Enligt Jens Andersson är gärningspersonerna i den här typen av ärenden bra på att snabbt försvinna från brottsplatsen – vilket i många fall gör det svårt för polisen.

– Ibland kan det också vara så att målsägande skäms och att det tar tid innan vi får nys om det. Ju snabbare vi larmas, desto bättre förutsättningar får vi att lösa brottet.

Ingen av de äldre kvinnorna skadades fysiskt, men Jens Andersson utesluter inte att det kan ha varit en obehaglig upplevelse för dem.

– Det är ju riktigt gamla människor vi har att göra med. De har inget sätt alls att försvara sig på när det kommer en yngre person till deras hem. Det är ett väldigt otrevligt brottsförfarande.

LÄS MER:M vill se skärpta straff för brott mot äldre

LÄS MER:Två män gripna för åldringsbrott i Varberg

LÄS MER:Ung man gripen efter åldringsbrott – utgav sig för att vara polis

ANNONS