Den ovanliga kalven fotograferad tillsammans med sin mamma i USA-delstaten Wyoming den 4 juni.
Den ovanliga kalven fotograferad tillsammans med sin mamma i USA-delstaten Wyoming den 4 juni. Bild: Erin Braaten/Dancing Aspens Photography via AP/TT

Vit bisonkalv "både välsignelse och varning"

En "otroligt sällsynt" vit bisonkalv har siktats i den amerikanska nationalparken Yellowstone.
För ursprungsbefolkningar bär födseln på budskap om framtiden.

ANNONS
|

Det är första gången en vit kalv föds inom den sista vilda bisonhjorden i USA, rapporterar BBC med hänvisning till nutida arkiv.

Den ovanliga nedkomsten infriar en profetia om kommande bättre tider, enligt medlemmar ur den nordamerikanska ursprungsbefolkningen lakota. Men födseln ses också som ett tecken på att mer måste till för att skydda jorden och dess djur.

– Den här kalvens födsel är både en välsignelse och en varning. Vi måste göra mer, säger Arvol Looking Horse, andlig ledare för lakotafolket i området, till nyhetsbyrån AP.

För lakotafolket är födseln av en vit bisonoxe att likställa med Jesu återkomst, säger Looking Horse. Ytterligare flera ursprungsbefolkningar ser det vita hovdjuret som en profet med budskap om framtiden och att något stort kommer att ske.

ANNONS

Den heliga kalven siktades för första gången i Lamardalen i östra Yellowstone i början av juni, troligen strax efter att den fötts. Fotografen Erin Braaten, på besök från Montana, såg då "något väldigt vitt" mitt i en bisonflock i färd med att korsa en flod.

– Det var helt fantastiskt. Jag trodde att jag skulle ha större chans att fota Bigfoot än en vit bisonkalv, säger hon till BBC, syftande på en i folktro förekommande varelse även kallad Sasquatch.

Kalven i Yellowstone tros vara en "sann vit kalv" och inte en albinokalv, då den har mörka ögon.

Fakta: Yellowstone National Park

Yellowstone är världens äldsta nationalpark. Den inrättades 1872 och togs upp på Unescos världsarvslista 1978.

I parken finns världens största område med gejsrar och heta källor, men också praktfulla vattenfall och djupa kanjonbildningar, där delvis gulfärgad berggrund syns.

I parken finns ett stort antal djur, bland annat grizzlybjörn, svartbjörn, vapiti, bison och gaffelantilop, samt cirka 200 fågelarter.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS