Den västsvenska mannen som dömts till fängelse i USA vill nu flyttas till Sverige för att avtjäna sitt straff här i stället.
Den västsvenska mannen som dömts till fängelse i USA vill nu flyttas till Sverige för att avtjäna sitt straff här i stället. Bild: Pontus Lundahl/TT

Västsvensk skådespelare dömd till fängelse i USA – vill avtjäna straffet i Sverige

Den svenska skådespelaren i 50-årsåldern dömdes till över 15 års fängelse i Florida för sexbrott mot en minderårig flicka.
Nu har han ansökt om att få avtjäna sitt straff i Sverige.

ANNONS
|

I juli 2019 greps en svensk man i USA, misstänkt för att ha ingått olaglig sexuell aktivitet med en minderårig i USA.

Mannen var skådespelare har medverkat i flera större produktioner, både teateruppsättningar och tv-serier.

År 2021 dömdes han till 15 år och åtta månaders fängelse.

Enligt ett brev som skickats till Justitiedepartementet har mannen nu ansökt om att få avtjäna sitt straff i Sverige, rapporterar P4 Väst.

Han uppger att han blivit misshandlad i fängelset i USA och menar att hans säkerhet hade varit bättre i ett svenskt fängelse.

Dessutom menar han att eftersom att han kommer att bli utvisad ur USA kommer övergången tillbaka till samhället att bli enklare i Sverige.

ANNONS

Greps på motell – fick 15 år

Enligt rättegångsdokumenten ska den svenska mannen ha träffat flickan på nätet i mitten av 2018, när hon var 14 eller 15 år gammal – medan han då var i 40-årsåldern.

De ska ha haft kontakt under en längre tid innan han reste till USA i mars 2019 för att hälsa på henne. Några månader senare åkte han till landet ytterligare en gång för att träffa henne igen.

Mannen greps på ett motell i Palm Bay efter att andra hotellgäster larmat om att han ska ha varit närgången med en minderårig flicka.

Hennes bagage hittades i rummet som mannen hyrde – och polisen fann även använda kondomer, rapporterar Florida Today.

– Den här förövaren trodde att han kunde utnyttja internationella gränser för att begå övergrepp mot barn och undan upptäckt, säger Orlando assisterande specialagent David Pezzutti för Homeland Security Investigations (HSI).

Åldersgränsen för att få ha sex i Florida är 18 år. I förhör har skådespelaren sagt att han visste att det var olagligt, men att han bestämde sig för att chansa då han älskade flickan.

LÄS MER:Svensk kvinna mördades i USA – man gripen efter 51 år

LÄS MER:Man låtsades vara tonåring på nätet – mördade flickas familj

LÄS MER:Man våldtog och mördade 15-åring – döms till fängelse efter 48 år

ANNONS