Världens tyngsta flygande fågel självmedicinerar med växter

Det är inte bara apor och människor som självmedicinerar med växter och örter. I en ny studie har forskare kartlagt hur fågelarten stortrapp kan självmedicinera sig för att slippa vissa parasiter.

ANNONS
|

Forskare i Madrid har nu upptäckt att fågelarten stortrapp frekvent konsumerar växtarter för att komma åt deras ”antiparasitiska effekter”. Det visar en ny studie som spanska forskare publicerat.

"Här ser vi att stortrappar föredrar att äta växter som innehåller kemiska föreningar med antiparasitiska effekter,” säger Luis M. Bautista-Sopelana, en forskare vid Madrids nationalmuseum för naturvetenskap som är huvudförfattaren av studien, i ett pressmeddelande.

Stortrappar är världens tyngsta fågel som kan flyga. Arten förekommer i Europa, Afrika och Asien men är listade som sårbara.

De växter som stortrapparna framför allt konsumerar i överflöd är kornvallmo och blå snokört. Även människor har använt kornvallmo för sina medicinskt bruk då den ska ha lugnande och smärtlindrande egenskaper.

ANNONS

Bägge växterna har visat sig vara mycket effektiva för att döda eller hämma effekterna av protozoer och nematoder, två sorters parasiter som är vanligt förekommande bland fåglar.

Mest vanligt bland primater

I studien uppger forskarna att fåglarna konsumerades särskilt mycket av dessa växter under deras parningssäsong, vilket de tror beror på att de vill hämma effekterna av att de exponeras mer för parasiter under den tiden.

"I teorin kan båda könen av stortrappar dra nytta av att leta efter medicinalväxter under parningssäsongen då sexuellt överförbara sjukdomar är vanliga. Hanar som använder växter med föreningar som verkar mot sjukdomar kan framstå som friskare, kraftfullare och mer attraktiva för honor,” säger forskaren Azucena Gonzalez-Coloma, som forskar vid Institutet för jordbruksvetenskap i Madrid och är en av medförfattarna till studien i pressmeddelandet.

Paul Rose, en zoolog och föreläsare i djurbeteende vid University of Exeter i England men som inte har kopplingar till studien, säger att fynden visar att stortrappar är kapabla att avgöra vad som är bra för dem och kan ändra sitt födosöksbeteende därefter.

– Vi associerar normalt självmedicinering med arter som primater, så att se att forskare studerar utrotningshotade fåglar är lysande, säger Paul Rose till CNN.

Forskare har tidigare sett att schimpanser kan fånga insekter och applicera dem på både på sina egna sår såväl som andras sår. Även delfiner har visat sig gnugga mot vissa typer av koraller för att skydda huden från infektioner.

ANNONS

LÄS MER:Här är djuren som har sex för nöjes skull

LÄS MER:Unikt fågelfynd: "Som att ha hittat enhörning"

LÄS MER:När vitaminer och läkemedel blev sjukvårdens fiende

ANNONS