Utrikesdepartementet har kallat upp Iraks högsta diplomat i Sverige för att få en förklaring till stormningen av Sveriges ambassad i Bagdad.
Utrikesdepartementet har kallat upp Iraks högsta diplomat i Sverige för att få en förklaring till stormningen av Sveriges ambassad i Bagdad. Bild: Anders Wiklund/TT

Utrikesminister Billström kallar Iraks representation till UD

Utrikesminister Tobias Billström (M) har kallat upp Iraks chargé d’affaire till utrikesdepartementet. Han säger även att stormningen visar att irakiska myndigheter brustit i sitt ansvar.
Irak har nu uppmanat den svenska ambassadören i Bagdad att lämna landet. Affärer med alla svenska företag kommer förbjudas i Irak, enligt Irakiska nyhetsbyrån.

ANNONS
|

I ett uttalade genom regeringskansliets presstjänst säger utrikesminister Tobias Billström (M) att stormningen av den svenska ambassaden i Irak är helt oacceptabel.

Det är andra gången på kort tid som ambassaden blir stormad.

– Regeringen fördömer å det starkaste dessa attacker. Irakiska myndigheter har en otvetydig skyldighet att skydda diplomatiska beskickningar och diplomatisk personal enligt Wienkonventionen. Det är uppenbart att irakiska myndigheter allvarligt brustit i detta ansvar, säger han i uttalandet.

Iraks chargé d’affaires i Stockholm, deras högsta diplomat i Sverige, kommer att kallas upp till utrikesdepartementet.

– Regeringen har kontakt med irakiska företrädare på hög nivå för att framföra vår bestörtning, säger Billstöm.

ANNONS

TT har även pratat med vice statsminister Ebba Busch (KD) och frågat vad man planerar att säga till den irakiska diplomaten.

– Vi kommer att understryka vikten av att Irak klarar av att fullfölja på det som är allas vårt åtagande, att kunna säkerställa grundläggande trygghet och säkerhet på plats för ambassadpersonal, säger Ebba Busch till TT.

Enligt Ebba Busch är det än så länge inte aktuellt med några sanktioner mot Irak om de även i framtiden misslyckas med att skydda ambassaden.

Irak fördömer – hotar samtidigt med indragen diplomati

Iraks ambassad i Stockholm har i ett pressmeddelande starkt fördömt nattens händelser. Irakiskt utrikesdepartementet skriver på Twitter att det ska genomföras en brådskande utredning för att få reda på vilka som ligger bakom stormningen.

Vid tvåtiden på torsdagen skriver Iraks utrikesdepartement på Twitter att statsminister Mohammed Shia' Al Sudani uppmanar Sveriges ambassadör i Bagdad, Jessica Svärdström att lämna landet. Han har även sagt år utrikesdepartementet att dra tillbaka den irakiska chargé d'affaires, deras toppdiplomat på ambassaden i Stockholm, från Sverige.

Enligt inlägget är det ett svar på att svenska myndigheter gett tillstånd till brännandet av koranen och den irakiska flaggan.

Under eftermiddagen rapporterades SVT Nyheter att Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri sagt att affärer med alla svenska företag ska förbjudas i Irak, detta enligt en irakiska nyhetsbyrån.

ANNONS

Den svenska ambassaden han själva meddelat att de kommer att vara stängda för besökare ”tills vidare”. De skriver på sin hemsida att det är ”med anledning av demonstrationer vid Sveriges ambassad torsdag 29 juni, fredag 30 juni och torsdag 20 juli”.

Regeringen ser även över vilka vidare åtgärder som behöver vidtas.

Samtidigt har polisen i Stockholm gett tillstånd till en demonstration utanför Iraks ambassad under torsdagen och som det ser ut kommer den planerade koranbränningen också att fortsatt äga rum.

LÄS MER:Stormningen av ambassaden en världsnyhet

LÄS MER:Expert: Irak skyldigt att skydda ambassaden

LÄS MER:Här tar demonstranterna över svenska ambassaden i Bagdad

ANNONS