Konflikten mellan Israel och shiamilisen Hizbollah har eskalerat de senaste dagarna. Över 600 människor har dödats i Libanon och hundratusentals har lämnat sina hem.
Konflikten mellan Israel och shiamilisen Hizbollah har eskalerat de senaste dagarna. Över 600 människor har dödats i Libanon och hundratusentals har lämnat sina hem. Bild: Hassan Ammar

Uppgifter: Vapenvila nära – Netanyahu dementerar

En vapenvila mellan den libanesiska milisen Hizbollah och Israel kan ske redan på torsdagen. Detta uppger amerikanska diplomatkällor för brittiska Sky News. Men den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu dementerar rapporterna. Han ska också ha beordrat landets militär att fortsätta strida ”med full kraft”.

ANNONS
|

USA hoppas att vapenvilan ska råda mellan Israel och shiamilisen Hizbollah ”inom de kommande timmarna”, rapporterar Sky News på torsdagsmorgonen. Anonyma amerikanska källor uppger för kanalen att efter en intensiv medling är parterna nära att enas om ett eldupphör.

Vapenvilan skulle gälla i 21 dagar och då längs den så kallade ”blå linjen”, den tillfälliga gränslinje som FN drog mellan Libanon och Israel efter flera år av krig. Under vapenvilan ska parterna förhandla hur den nuvarande konflikten kan lösas.

Syftet är också att de boende i norra Israel och södra Libanon som har tvingats lämna sina hem på grund av stridigheterna ska kunna återvända.

ANNONS

Men enligt samma källor ska den här vapenvila inte gälla kriget i Gaza, där över 40 000 människor har dött enligt Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza. Förväntan är dock att ett eldupphör mellan Israel och Hizbollah även kan leda till förändringar i Gaza.

”Det köper lite tid och utrymme för att försöka få till en överenskommelse i Gaza i linje med det gisslanavtal vi har diskuterat”, säger källan till Sky News.

Netanyahu: Felaktiga rapporter om vapenvila

USA och Frankrike har också uppmanat Israel och Hizbollah att lägga ner vapen och sätta sig vid förhandlingsbordet.

"Vi uppmanar alla parter, inklusive Israels och Libanons regeringar, att omedelbart stödja det tillfälliga eldupphöret", står det i ett gemensamt uttalande som även fått stöd av andra stormakter.

Men Israels premiärminister förnekar att en vapenvila med Hizbollah skulle vara nära förestående, rapporterar Haaretz. Hans kansli menar att rapporterna om frågan inte stämmer.

”Detta är ett amerikanskt-franskt förslag som premiärministern inte ens har svarat på”, skriver Netanyahus stab i ett skriftligt uttalande.

Netanyahus kansli dementerar också uppgifter i israeliska medier om att premiärministern skulle ha beordrat landets militär, IDF, att minska attackerna mot södra Libanon. De uppger att Netanyahu har gjort precis tvärtom.

– Premiärministern instruerade IDF att fortsätta strida med full kraft.

ANNONS

Även från libanesiskt håll förnekas att en vapenvila ska bli verklighet inom kort. Oenigheten mellan parterna uppges vara orsaken, uppger en libanesisk källa med insyn i förhandlingar för för Asharq Al-Awsat.

Enligt källan skulle förslaget om eldupphöret innebära att Hizbollah måste dra sig tillbaka runt 30 kilometer norrut från gränsen mellan Israel och Libanon. Ett villkor som Hizbollah kunde tänka sig att diskutera om detta även öppnade för en vapenvila i Gaza, någonting som Israel dock sätter sig emot.

LÄS MER:Experterna om Israels attacker i Libanon

LÄS MER:Det här är Hizbollah – milis och maktfaktor i Libanon

LÄS MER:Salim fast i Libanon: Nu är det fullskaligt krig

ANNONS