Raketer över Gaza, 10 maj 2023.
Raketer över Gaza, 10 maj 2023. Bild: Fatima Shbair

Uppgifter om vapenvila – men raketbeskjutningen fortsätter

TEL AVIV. Palestinska raketer regnade över södra Israel och israeliskt flyg bombade Gaza på onsdagen. Efter de hårdaste striderna på nio månader kom obekräftade uppgifter om att Egypten medlat fram en vapenvila, men raketbeskjutningen fortsatte och raketlarmet hördes i Tel Aviv sent på onsdagskvällen.

ANNONS
|

Militanta palestinska grupper i Gaza sköt mer än 300 raketer mot Israel och israeliskt flyg attackerade mer än 50 mål i Gaza på onsdagen. Det var de hårdaste striderna sedan en tre dagar lång ”rond” i augusti.

På onsdagskvällen rapporterade egyptiska medier att Egypten lyckats få till stånd en vapenvila – men strax därefter hördes raketlarm i Tel Aviv liksom flera kraftiga smällar när det israeliska raketförsvaret sköt ned inkommande missiler.

Beskjutningen ökar före vapenvila

– Det följer det vanliga mönstret. När vi närmar oss vapenvila ökar raketbeskjutningen, sade Nir Dvori, militär kommentator i Kanal 12 i israelisk tv.

Men han och andra bedömare underströk att ingen av de stridande parterna hade bekräftat en vapenvila och att våldsamheterna kunde trappas upp igen.

ANNONS

De ständiga konfrontationerna mellan Israel och de militanta grupperna i Gaza brukar sluta med att Egypten, som har goda kontakter med båda parter, medlar fram ett eldupphör. Så sker sannolikt också den här gången. Frågan är bara efter hur många dagars strider – och hur länge det dröjer till nästa våldsutbrott.

Serie av våldsaktioner

Raketbeskjutningen startade dagen efter det att Israel dödat tre befälhavare i den terrorstämplade palestinska gruppen Islamiska Jihad. Tolv palestinska civila, bland dem kvinnor och barn, dödades i den attacken – som kom en vecka efter det att Islamiska Jihad skjutit mer än 100 raketer mot Israel sedan en ledande medlem av gruppen hungerstrejkat sig till döds i ett israeliskt fängelse.

Det är ytterligare inslag i den till synes oändliga serien av våldsaktioner och motaktioner i den israelisk-palestinska konflikten under mer än 100 år – och i synnerhet i Gaza de senaste 15 åren.

Raketer mot Tel Aviv

Islamiska Jihad lyckades lamslå hela södra Israel under onsdagen. Skolor och förskolor stängde, invånarna tillbringade stora delar av dagen i skyddsrum.

Gruppen lyckades under dagen också avlossa raketer mot Tel Aviv och centrala Israel. Inga personskador rapporterades i Israel, raketförsvaret sköt ned de raketer som inte landade i obebyggda områden. Minst ett bostadshus och en förskola träffade, men de var utrymda.

ANNONS

Sex palestinier dödade i Gaza

Israeliskt flyg dödade sex palestinier i Gaza under dagen, både civila och personer som, enligt Israel, var kopplade till raketbeskjutningen.

– Det enade motståndets svar är en plikt och ett självförsvar mot massakern som den sionistiska ockupationen genomförde, sade Hamas talesman Abdulatif al-Qanoo.

Israel fokuserade attackerna på Islamiska Jihad, den mindre av de två islamistiska grupperna i Gaza. Likaledes terrorstämplade Hamas, den större gruppen som styr Gaza, tycktes hålla sig utanför raketbeskjutningen även om den gav Jihad sitt stöd i uttalanden och kanske också när det gällde infrastruktur.

Israel hoppades att Hamas skulle avstå från att delta i striderna, detta för att konfrontationen inte skulle utvecklas till regelrätt krig mellan Israel och de militanta grupperna i Gaza. Det har skett fyra gånger under de senaste decennierna: 2008, 2012, 2014 och 2021. Varje krig har avslutats med en vapenvila som snabbt brutits.

– Alla våra aktioner, till lands och från luften, är riktade mot Islamiska Jihad. Om Hamas håller sig utanför kommer vi inte att rikta några vapen mot dem, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på onsdagen.

Varnar för konsekvenser

Israeliska ministrar varnade Hamas för ”konsekvenserna” efter den kraftiga raketbeskjutningen på kvällen. Även om det fortfarande var oklart om gruppen verkligen avlossat några raketer.

ANNONS

Samtidigt är den israelisk-palestinska konflikten blodigare än på många år med ett 100-tal palestinska dödsoffer och ett 20-tal på den israeliska sidan hittills i år – före de senaste dagarnas strider. Israelisk militär riktar dagligen attacker mot militanta palestinier på Västbanken och dödssiffrorna skjuter i höjden, både bland medlemmar av väpnade grupper och civila.

Fyra krig på 15 år

• Gaza styrs av den terroriststämplade palestinska islamistgruppen Hamas. Islamiska Jihad är en mindre palestinsk grupp i Gaza som ofta agerar självständigt.

• Våldsamheter flammar upp kring södra Israel och Gaza med jämna mellanrum. Fyra större krig har utkämpats mellan Israel och Hamas under de senaste 15 åren, 2008–2009, 2012, 2014 och 2021, samtidigt som många palestinska och israeliska angrepp äger rum ”mellan krigen”.

• Hamas befinner sig också i bitter konflikt med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och hans regim på Västbanken.

• Den palestinska kustremsan Gaza är i praktiken blockerad av Israel i norr och Egypten i söder. Många av de två miljoner invånarna lever instängda i misär.

ANNONS