Deltagarna med ryska representanter till vänster och ukrainska till höger, har samlats kring förhandlingsbordet staden Homel i Belarus. Bilden är tagen av Belarus statliga nyhetsbyrå Belta.
Deltagarna med ryska representanter till vänster och ukrainska till höger, har samlats kring förhandlingsbordet staden Homel i Belarus. Bilden är tagen av Belarus statliga nyhetsbyrå Belta. Bild: Sergei Kholodilin/Belta/AP/TT

Uppgift: Dödlig attack – under möte om kriget

Minst elva personer rapporteras ha dödats i nya attacker mot den ukrainska storstaden Charkiv. Detta samtidigt som förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland pågår.

ANNONS
|

Mitt under mötet mellan Ryssland och Ukraina kommer rapporter om kraftig raketbeskjutning mot staden Charkiv i nordöstra Ukraina. Minst elva personer har dödats, skriver flera medier med hänvisning till ukrainska myndigheter.

Mötet mellan ryska och ukrainska representanter hålls i staden Homel i sydöstra Belarus – som upplåtit sitt territorium och gräns mot Ukraina för de ryska invasionsstyrkorna och som enligt Washington Post förbereder sig för att skicka soldater till Ukraina.

"Huvudfrågan på samtalen är ett omedelbart eldupphör och tillbakadragande av soldater från Ukraina", skrev det ukrainska presidentämbetet i ett uttalande innan mötet, enligt AFP.

Från ukrainskt håll deltar toppdiplomater som försvarsminister Oleksij Reznikov och Zelenskyjs rådgivare Mychajlo Podoljak. Den ryska delegationen däremot leds av tidigare kulturminister och rådgivare inom kulturfrågor Vladimir Medinskij, ett sändebud som enligt nyhetsbyrån AP osannolikt kan mäkla fred och vilket sänder en signal om hur Ryssland ser på samtalen. Rysslands biträdande försvarsminister Alexander Fomin deltar också vid mötet.

ANNONS

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som tidigare uttryckt låga förväntningar på mötet, deltar inte men riktar sig i ett tal innan samtalen direkt till de ryska styrkorna.

– Lägg ner era vapen. Ge er iväg. Tro inte på era befäl. Tro inte på propagandisterna. Rädda bara liv, säger presidenten.

Kreml har inte velat uttala sig om några krav eller ståndpunkter innan mötet.

Över 100 civila döda

Samtidigt fortsätter striderna i Ukraina. 102 civila, däribland sju barn, har dödats sedan i torsdags och ytterligare drygt 300 har skadats, enligt FN.

Lägg därtill måndagseftermiddagens rapporter om minst elva döda i Ukrainas näst största stad Charkiv.

Michelle Bachelet, FN:s människorättskommissionär, säger att hon befarar att de verkliga dödstalen är "långt högre" och varnar för ett utbrett mänskligt lidande i landet.

– Miljoner civila, inklusive sårbara och äldre människor, tvingas ta skydd i olika sorters bombskydd, som tunnelbanestationer, för att fly explosionerna, säger Bachelet inför FN:s råd för mänskliga rättigheter på måndagen.

Ukrainska myndigheter uppger att minst 352 civila, varav 14 barn, har dödats.

Över en halv miljon människor har flytt från Ukraina och till grannländer sedan Rysslands invasion, twittrar FN:s högkommissionär Filippo Grandi.

Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov, meddelar under måndagen att han ställer in sin medverkan på ett möte med FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Detta efter att hans flygplan inte får passera genom flera EU-länders luftrum, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

ANNONS

Ukraina: Långsammare offensiv

Natten mot måndag beskrivs som förhållandevis lugn i Ukraina men under morgontimmarna attackerades städerna Tjernihiv och Zjytomyr, några mil norr och väster om Kiev. Från Charkiv i nordost kommer rapporter om hårda strider.

Enligt Ukrainas underrättelsetjänst träffade ett bostadshus i centrala Tjernihiv av en raket vilket orsakade en brand.

"Antalet skadade är för närvarande okänt", skriver underrättelsetjänsten på Telegram.

Enligt det ukrainska försvaret går den ryska offensiven nu långsammare.

– De ryska ockupanterna har sänkt takten på offensiven men försöker fortfarande nå framgång i en del områden, säger ukrainska försvarets generalstab enligt AFP.

"Logistiska misslyckanden och ståndaktigt ukrainskt motstånd fortsätter att frustrera den ryska framryckningen", skriver det brittiska försvarsdepartementet på Twitter och hänvisar till de senaste underrättelserna.

Rysslands president Vladimir Putin höjde på söndagen tonläget ytterligare då han beordrade förband med kärnvapenkapacitet att höja beredskapen. Fördömandena haglade från ett antal länder, liksom Nato och EU. EU stängde dessutom sitt luftrum för ryskt flyg och har dessutom lovat att vapenleveranser till Ukraina ska finansieras av unionen.

I en bild distribuerad av Belarus statliga nyhetsbyrån Belta ses den ukrainska delegationen anlända för samtal med Ryssland.
I en bild distribuerad av Belarus statliga nyhetsbyrån Belta ses den ukrainska delegationen anlända för samtal med Ryssland. Bild: Sergei Kholodilin/Belta/AP/TT
Bild från Charkiv under söndagen.
Bild från Charkiv under söndagen. Bild: Marienko Andrew/AP/TT
Rapporterade attacker och områden under rysk kontroll 27 februari.
Rapporterade attacker och områden under rysk kontroll 27 februari. Bild: Johan Hallnäs/TT
ANNONS