Ukraina flaggar för minskat stöd från USA

Ukrainska tjänstemän uppger antalet amerikanska ammunitionsleveranser minskat sedan kriget mellan Israel och Hamas. Men USA menar att det inte finns någon koppling. Nu uttrycker ukrainska tjänstemän en oro för att USA:s stöd kan fortsätta att minska.

ANNONS
|

På måndagen gjorde USA:s försvarsminister Lloyd Austin ett oannonserat besök i Kiev, där han lovade ett långvarigt amerikanskt stöd till Ukraina.

Dessutom annonserade det amerikanska försvarsdepartementet ett nytt stödpaket på 100 miljoner dollar till Ukraina. Men det är ett av de lägsta stödpaketen som landet hittills gett till Ukraina, rapporterar CNN.

Enligt en anonym ukrainsk tjänsteman som talat med ABC News ska USA ha minskat på sina leveranser av artillerigranater med ”över 30 procent” sedan kriget mellan Israel och Hamas inleddes förra månaden.

Ukrainska tjänstemän uttrycker nu en oro över att leveranserna av militärt bistånd kan komma att bli mindre frekventa.

ANNONS

Artillerigranater ses som den viktigaste ammunitionen för Ukraina och det rapporteras att en del av de amerikanska lagren nu omdirigerats till Israel. Under de senaste veckorna har amerikanska tjänstemän sagt att det krigsmaterielstöd som går till Israel inte kommer att ha någon påverkan på stödet till Ukraina – men ukrainska tjänstemän håller inte med.

– De sa till oss att det inte skulle påverka USA:s åtaganden, men det gjorde det, säger en ukrainsk tjänstemän till ABC News.

Amerikanska tjänstemän: Inte kopplat till Gaza

Enligt ABC News ska en högt uppsatt försvarstjänsteman ha sagt att minskningen har ”absolut ingenting att göra med vad som händer i Gaza”. Hen menar att paketen sammanställs flera veckor i förväg och att det inte finns någon koppling mellan de två händelserna.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har USA har gett mer än 44 miljarder dollar i säkerhetsstöd.

Men en del amerikanska lagstiftare har signalerat för att de prioriterar bistånd till Israel. Polariseringen kring hur mycket bistånd som ska gå till Ukraina ökar just nu i den amerikanska kongressen, och nästa år går landet till val.

I ett uttalande på måndagen vädjade USA:s utrikesminister Antony Blinken till lagstiftare att godkänna mer bistånd.

– Att hjälpa Ukraina att försvara sig hjälper till att förhindra större konflikter i regionen och avskräcker framtida aggression, vilket gör oss alla säkrare, säger Blinken enligt Reuters.

ANNONS

LÄS MER:Ukrainas mardröm: Flera länder kan minska stödet

LÄS MER:EU långt från att hålla granatlöfte till Ukraina

LÄS MER:Zelenskyj: Ukraina ska tillverka vapen med USA

ANNONS