Hur väl skyddar Astra Zenecas vaccin äldre? Arkivbild.
Hur väl skyddar Astra Zenecas vaccin äldre? Arkivbild. Bild: Owen Humphreys/AP/TT

Tyskland: Ge inte Astravaccin till äldre

Tyskland rekommenderar att Astra Zenecas vaccin enbart ges till personer under 65 år. Bristande testdata gör det osäkert hur väl äldre skyddas.

ANNONS
|

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) förväntas godkänna Astra Zenecas vaccin på fredag. Men EMA har flaggat för att det eventuellt bara godkänns för personer under 65 år, med hänvisning till brister i Astra Zenecas testdata.

Tyskland är inne på ett liknande spår. Landets vaccinkommitté meddelar att den kommer att rekommendera att enbart personer i åldrarna 18‒64 får vaccinet.

"Saknas data"

"Det saknas för närvarande data för att bedöma vaccinets effektivitet för personer från 65 år och uppåt", skriver kommittén.

"Astra Zeneca-vaccinet, till skillnad från mRNA-vaccinen, bör bara ges till personer i åldern 18-64 år", står det i uttalandet från kommittén.

Astra Zeneca håller inte med om analysen.

ANNONS

"Rapporter om att Astra Zeneca/Oxford-vaccinets effekt är låg hos vuxna över 65 år är inte en korrekt återspegling av den totala informationen", skriver Christina Malmberg Hägerstrand , talesperson för bolaget, som svar på TT:s fråga om en kommentar.

"De senaste analyserna stöder effektiviteten i denna åldersgrupp, och vi förväntar oss att detta kommer att publiceras av EMA de närmaste dagarna", fortsätter hon och hänvisar även till resultat som publicerats i tidskriven Lancet, som visar att "äldre vuxna uppvisade starkt immunsvar mot vaccinet".

Pfizer-Biontechs vaccin, liksom det från Moderna, bygger på mRNA-teknik. Astra Zenecas vaccin bygger på ett annan slags teknik.

Även Sydkorea ska utreda vilket skydd vaccinet ger äldre. Bakgrunden är att myndigheterna inte är nöjda med underlaget som den brittisk-svenska tillverkaren tillhandahållit.

– Det är ett otillräckligt antal äldre personer i de testdata som har lämnats, säger Kim Sang-Bong, generaldirektör på landets farmaceutiska byrå, under en pressträff.

"Stark antikroppsproduktion"

Astra Zenecas vd Pascal Soriot har medgett att hans läkemedelsbolag har mindre information om hur äldre skyddas än konkurrerande vaccintillverkare.

– Men vi har tydliga data som visar väldigt stark antikroppsproduktion mot viruset hos äldre, liknande den som vi ser hon yngre personer, sade han tidigare i veckan till tyska tidningen Die Welt.

ANNONS

Även från brittiskt håll vädras optimism.

"Både Astra Zenecas och Pfizer-Biontechs vacciner är säkra och erbjuder en hög skyddsfaktor mot covid-19, skriver Mary Ramsey, vaccinchef vid Public Health England, och tillägger:

"Det var för få äldre personer i Astra Zenecas tester för att kunna fastslå den exakta skyddsnivån för denna grupp, men data kring immunitetsreaktioner har varit lugnande".

ANNONS