Tusentals evakueras i turistparadiset

ANNONS
|

På söndagskvällen utbröt en skogsbrand i provinsen Alicante, Spanien. Lina Nylander från Falkenberg är i området på semester tillsammans med vänner.

– Det är helt svart, och luktar aska. Det är bara ett svart moln, säger hon på måndagseftermiddagen.

Hur nära är ni branden?

– Det är kanske någon, eller några kilometer, fågelvägen.

Hon och tio vänner från Falkenberg åkte till Javea i Alicante för att njuta av sommarens sista värme. När hälften av gänget tog bilen hem från stranden på söndagskvällen såg de lågorna. De ringde polisen och fick till svar att polisen arbetade med den. Väl tillbaka i huset kunde gruppen följa brandens framfart.

ANNONS

– Den spred sig ner på vår sida av berget. Vi ringde till de andra och sa åt dem att komma hem från stranden, för det syntes att branden inte var under kontroll, berättar Lina Nylander.

Skogsbranden kan vara anlagd

Minst 1 000 personer har evakuerats från bostäder längs med den spanska kusten eftersom en skogsbrand sprider sig nära turistområdena kring Benidorm, rapporterar Sky News.Branden ubrött i söndags och polisenutreder nu orsaken till den, eftersom man inte kan utesluta att brott ligger bakom.

Boende i de evakuerade områdena flyttas nu till närliggande skolor, restauranger och vandrarhem. Minst 20 hem ska ha totalförstörts i branden.

Redo att evakueras

Kompisgänget från Falkenberg packade sina väskor, bar in dem i bilarna, och var redo att evakuera om de skulle få sådana instruktioner.

– På natten satt vi vakt två och två. Sedan branden började har vi kunnat följa den från vårt tak. Det känns så himla overkligt och man känner sig hjälplös, säger Lina Nylander.

Hur mår ni?

– Det har varit ett hektiskt och dramatiskt dygn, men vi har haft tur. Alla mår bra.

Hur är läget nu?

– Branden är mer på andra sidan berget. Det brann på vår sida tidigare, men nu har den gått över. I söndags var det 35 grader och blåsigt, det var perfekta förhållanden för en brand.

ANNONS

Hon berättar att de knappt har kunnat sova, då helikoptrar och flygplan konstant åkt över deras hus för att hämta vatten på andra sidan vägen.

Vad har ni fått för instruktioner?

– De har varnat för att ta sig ut på vägarna. De är så kringliga, så de vill att brandbilarna ska ha plats att ta sig fram. Vi har bara stannat vid huspoolen och försökt att följa vad som händer via sociala medier. Vi pratade med några grannar, de packade, och jag tror att de lämnade huset.

Värmebölja försvårar släckningsarbetet

Just nu råder värmebölja i det populära turistområdet, och de höga temperaturerna förväntas hålla i sig till nästa vecka. Brandmän har tidigare trottatt branden var under kontroll, men så har den blossat upp på nytt. Brandflyg har nu satts in i kampen mot lågorna.

Bostäder iBenitatxell, Tossalet ochCansalades har också evakuerats, rapporterar El Pais - totalt har runt300 personer fått tillbringa natten på tillfälliga härbärgen.

En yta på ungefär 320 hektar har ödelagtsav elden.

Kompisgänget flyger hem som planerat

Falkenbergarna flygerhemnatten till tisdagen. Det var den planerade hemresan.

– Det ska inte vara någon fara att ta sig till flygplatsen.

Från huset de hyrt kan de se hur skogen försvunnit. Kvar på berget är det bara pinnar som ser ut som skelett, berättar Lina Nylander.

ANNONS

– Man får nästan panik. Man tänker på människor som förlorat sitt hem så snabbt.

Det finns inga uppgifter om att några personer ska ha skadats av branden.

ANNONS