Turistens låtsashångel med staty väcker känslor i Florens

Det är långt ifrån första gången som turisterna klättrar, och ibland förstör, statyer i Italien. Men bilderna på en blond kvinna som har klättrat upp på en staty i Florens och låtsas hångla med en staty av Bacchus uppror många italienare, som också klagar på överturismens effekter.

ANNONS
|

En kvinna pressar sin kropp mot en staty som står på ett podium och avbildar Bacchus. Hennes mun är bara några millimeter från att nå vinets guds läppar. På en annan bild kan man se samma kvinna trycka sin rumpa mot statyns könsorgan.

På en tredje bild kan man se att vid podiet står en annan kvinna som dokumenterar det hela med sin mobiltelefon, nerifrån.

Bilderna har spridits på sociala medier och väcker ont blod bland många italienare, rapporterar tidningen Il Giornale.

”Jag undrar vad de berättar för dessa människor om Florens statyer. Här är turismen, här är respekten för Florens”, skriver personen som delade bilderna på en grupp i sociala medier som är kritisk om hur staden styrs.

ANNONS

Den berörda statyn är inte vilken som helst, utan en replik av Bacchus som konstnären Giambologna skulpterade på 1500-talet. Originalet finns i Florens, men inte på gatan nära den klassiska Ponte Vecchio, utan på Bargello museum.

Kan portas på livstid

Florens är en av de städer i Europa som länge har brottats med överturismen. Antonella Rinaldi, stadens arkeologi- och konstöverintendent, menar att turister är välkomna, men att de måste respektera de konstverk som finns i Florens, oavsett om det handlar om originalet eller en replik.

– Men jag tvivlar på att den här damen, som jag fördömer, ens vet skillnaden, säger hon till BBC.

På sociala medier kritiserar flera personerna kvinnans beteende och kräver att hon ska gripas, trots att bilderna är lite suddiga och att det inte framgår när det blev tagna. Vissa beklagar överturismen och att sådana händelser går ostraffade.

”Om jag bajsade i knäet på Lincoln Memorial-statyn skulle jag straffas med den elektriska stolen”, skriver en användare på Instagram.

Italiens kulturministerium vill att kvinnan bötfälls för handlingen, som är ett brott mot förordningen "missbruk av kulturarv", uppger CNN. Landets myndigheter försöker identifiera kvinnan och säger till nyhetskanalen hon riskerar att bli portad från Florens på livstid.

ANNONS

LÄS MER:De är rädda att förlora Venedig till massturismen

LÄS MER:Barcelona vill stoppa "Airbnb-boende" helt 2028

LÄS MER:Andorra – från svarta listan till skidparadis

ANNONS