Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet. Arkivbild.
Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Trots nya samtal: "Hoppet minskat betydligt"

En israelisk delegation är återigen på väg till Kairo för samtal om gisslan och vapenvila i kriget i Gaza. Men läget ser mörkt ut, enligt Anders Persson, Mellanösternexpert.
– Tiden håller på att rinna ut för Biden och Blinken, säger han.

ANNONS

USA:s utrikesminister Antony Blinken är tillbaka från sitt nionde besök i regionen sedan Gazakriget började. President Joe Biden har i går än en gång talat i telefon med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israeliska medier rapporterar om att en israelisk delegation, ledd av Mossad-chefen David Barnea, åter är på väg till Kairo för fortsatta fredssamtal. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har accepterat det senaste fredsförslaget från USA då det uppfyller landets säkerhetskrav, rapporterar Times of Israel.

Men det som kommuniceras utåt är pessimistiskt, noterar Anders Persson vid Linnéuniversitetet.

Hoppet minskat

– Hoppet har minskat betydligt om man får döma från utlåtandena från alla sidor här. Två amerikanska företrädare sade till Politico i går att samtalen är på randen till kollaps. Israel har sagt att det är små, små chanser att lyckas, och Hamas har varit sura hela tiden, säger han till TT.

ANNONS

– Den här optimismen som Biden och Blinken projicerade i början är väldigt oklart vad den grundade sig på och den förefaller inte ha någon täckning.

Att 75 dagar återstår till valet i USA gör att Bidens och Blinkens styrka och trovärdighet som fredsmäklare försvagas för varje dag som går, påpekar han.

– Eventuella löften kan rivas upp om Trump blir president, det är svårt att ge garantier om att en vapenvila kan hållas.

Avtal efter USA-valet?

Samtidigt fortsätter länder skicka delegationer för att hålla i gång någon form av samtal.

– Ingen vill få skulden för att det här kollapsar. Det är inrikespolitiskt känsligt för Israel och för relationen med USA, och skulle alla medlarna – USA, Qatar och Egypten – säga att samtalen kollapsat skulle det snabbt förvärra läget gentemot Iran.

Hamas ståndpunkt är mer oklar – mer än att den terrorstämplade organisationen inte accepterar de nya israeliska krav som ingår i den senaste fredsförslaget.

För Qatar, som indirekt eller direkt för Hamas talan, kan det också vara fördelaktigt att vänta tills en ny president är på plats i USA.

– Då kan man börja med att stå i väldigt god dager och göra nästa administration en tjänst.

ANNONS