Tre veckors råttjakt över – nu öppnar badhotellet

I nästan tre veckor har äventyrsbadet i Fredrikshamn tvingats hålla stängt eftersom en råtta synts till på badet. Nu är råttorna hittade och badet har öppnat. Trots det var det nästan tomt första dagen när badet åter öppnade.
– Vi blev lite chockade, säger Olina Skendal-Wedaa från Norge.

ANNONS
LocationDanmark|
|

Luften är varm och fuktig och musik som påminner om soundtracket till Pirates of the Caribbean strömmar genom badhuset. Trots att ljudnivån är hög har endast en handfull människor tagit sig till äventyrsbadet första öppningsdagen sedan råttjakten slutade. Men det är inget som bekymrar Marianne Bredevang, hotelldirektör för The Reef.

– Jag tror att det kommer mycket fler gäster nästa vecka när alla vet om att vi har öppet, säger hon.

Två kloakråttor hittades

För nästa tre veckor sedan, den 7 juli, mötte gäster som rest till Fredrikshamn för badhuset en skylt som talade om att badet var stängt efter att en råtta tagit sig in. Eftersom flera gäster upplevde att de inte att fått informationen i tid uppstod en kaosartad situation med besvikna besökare.

ANNONS

Sedan dess har badet tvingats hålla stängt medan Anticimex genomsökt lokalen i jakt på råttan. Kameror sattes upp i hela lokalen och vit sand hälldes ut för att lättare se råttspår och byggställningar sattes upp för att kunna skärma av de områden som genomsökts. Under lördagen hittades en råtta och i måndags ytterligare en.

Det var få som hade noterat att The Reef öppnat vilket gjorde att badhuset nästan var tomt på människor. Bild: Henrik Jansson

Ni har hittat två råttor, är ni helt säkra på att det inte finns fler?

– Det är på rekommendation av Anticimex som vi öppnar vattenparken idag. Om de hade bedömt att det var fler problem hade vi inte öppnat. Man kan aldrig vara helt säker, men vi känner oss trygga i Anticimex bedömning, säger Marianne Bredevang.

Enligt Bredevang ska råttorna har tagit sig in i badhuset genom kloakerna.

Finns det inte risk att fler råttor tar sig upp genom rören?

– Nej, för vi har gått igenom alla avloppsrör och installerat fler rör.

Chockade att det var öppet

Förra veckan meddelade badhotellet att de skulle hålla stängt hela juli, men sent under onsdagskvällen kom beskedet att badet skulle öppna redan klockan 12 på torsdagen. Därför är flera av badgästerna GP pratar med glada, men också förvånade.

– Vi blev lite chockade, säger 10-åriga Olina Skendal-Wedaa.

Hon har tillsammans med sin pappa och kompisen Hedda Alvheim rest hela vägen från Bergen för att upptäcka äventyrsbadet.

ANNONS
Kompisarna Hedda Alvheim och Olina Stendal-Wedaa säger att de blev överraskade över att badet var öppet.
Kompisarna Hedda Alvheim och Olina Stendal-Wedaa säger att de blev överraskade över att badet var öppet. Bild: Henrik Jansson

Under en gul rutschkana ligger en pool som ska likna havet. Grund till en början, men successivt djupare ju längre man går. Ibland blir det storm i poolen. Då höjs piratmusiken samtidigt som vågorna kastar sig mot barnen som leker i vattnet.

Oscar Horn från Oslo kastar sig genom vågorna. Han är här för en fotbollsturnering tillsammans med sin syster, mamma och några kompisar.

– Rutschkanan och den vågiga bassängen är roligast, säger han.

Heidi Horn och barnen Oscar och Emilia besökte badet i samband med en fotbollscup.
Heidi Horn och barnen Oscar och Emilia besökte badet i samband med en fotbollscup. Bild: Henrik Jansson

Mamma Heidi Horn berättar att hon hörde talas om råttjakten för två veckor sedan. Men hon att trodde att problemet skulle ha löst sig tills det var dags för fotbollsturneringen. Tanken var att de skulle varva fotboll med poolbad.

– Men vi fick i alla fall en dag här, säger hon.

Stor påverkan på turismen i Fredrikshamn

Exakt hur mycket pengar The Reef förlorat på att badet hållits stängt kan inte hotelldirektören Marianne Bredeveng svara på, men hon säger att det är märkbart. Därför är hon lättad över att de nu kan ha öppet.

Butiksägaren Tina Sødergaard Fredriksen säger att försäljningen i hennes butik har minskat med 25 procent sedan The Reef stängde.
Butiksägaren Tina Sødergaard Fredriksen säger att försäljningen i hennes butik har minskat med 25 procent sedan The Reef stängde. Bild: Henrik Jansson

Det är inte bara personal och gäster som är glada att badet har öppnat. Tina Sødergaard Fredriksen driver en klädbutik i närheten av badet och säger att hon har märkt att antalet turister minskat kraftigt under tiden badet höll stängt.

ANNONS

– Det märks att det har varit stängt. Turisterna har inte varit här och det märker jag eftersom försäljningen minskade med 25 procent i juli.

Det plingar i dörren och Tina Sødergaard Fredriksen hälsar glatt på en kund.

– Jag tycker verkligen synd om dem för allt med råttorna, men det är synd om oss också som förlorar kunder, säger hon.

Hon nickar gillande mot kunden som kommer ut ur provrummet i nya byxor.

– Nu kommer turisterna, det är jätteskönt, säger Tina Sødergaard Fredriksen

LÄS MER:Råtta hittad – var på rymmen i danskt badhus

LÄS MER:Äventyrsbadet fortsatt stängt efter råttbesök

LÄS MER:Råtta härjar på badhotellet The Reef – tvingas hålla stängt hela veckan

ANNONS