Taiwan: Kina kommer stänga sitt luftrum

Kina kommer att stänga sitt luftrum som är precis norr om Taiwan, det uppger önationens försvarsministerium under onsdagen. Nedstängningen kommer enligt ministeriet att äga rum nästa vecka och kan påverka flera internationella flighter till och från Taiwan.

ANNONS
|

Spänningarna fortsätter att öka mellan Kina och Taiwan. Runt om ön strax utanför den kinesiska kusten har Kina genomfört omfattande militärövningar som ses som en kraftig markering mot Taiwan.

Nu meddelar Taiwans försvarsministerium att man tror att Kina kommer att stänga sitt luftrum strax norr om Taiwan, rapporterar Reuters. Om nedstängningen sker nästa vecka skulle det påverka flyg i regionen som åker till och från delar av Taiwan, uppger ministeriet.

Internationella flyg påverkas

Enligt Yan Yu-hsien, personalchef för säkerhetsuppgiftsenheten inom försvarsministeriet, skulle den eventuella ”no fly”-zonen vara belägen ungefär 85 nautiska mil utanför Taiwans norra kust.

– Vi vet alla att det är många internationella flyg till Japan och USA som åker norr om Taiwan, säger Yan Yu-hsien och uppger att försvarsministeriet följer utvecklingen noga.

ANNONS

Kina har en längre tid vapenskramlat mot sin granne i syd. Kina ser Taiwan som en del av landet, men önationen har varit självstyrande sedan inbördeskriget i Kina efter andra världskriget.

Få länder erkänner Taiwans självständighet, men många stöttar regeringen i Taipei. Främst USA har gett Taiwan säkerhetsgarantier om landet skulle anfallas av Kina.

”Luftrumsaktiviteter”

Från Kinas håll har man svarat med oförstående om uppgifterna kring att landet skulle stänga delar av sitt luftrum. Wang Wenbin, talesperson för landets utrikesministerium uppger att man inte kände till situationen, uppger Reuters.

Japan har under onsdagen uppgett att Kina underrättat landet om att luftrummet norr om Taiwan ska stängas mellan 16 och 18 april. Stängningen ska bero på ”luftrumsaktiviteter”.

Det skulle inte vara första gången Kina stänger sitt luftrum på det här sättet. Enligt Reuters genomförde Kina ett liknande tilltag i augusti förra året under en militärövning. Då påverkade nedstängningen flera flyg i regionen där somliga flighter var tvungna att ha med extra flygbränsle för att kunna runda det avstängda luftrummet.

LÄS MER:Boxad Nalle Puh-märke viralt i Taiwan

LÄS MER:Taiwan: Kinesisk militär är kvar

LÄS MER:Taiwan: Kina verkar förbereda ett krig

ANNONS