Sverige bidrar till afghansk polis?

ANNONS
|

Reinfeldt inledningstalade när Nato och partnerskapsländerna höll möte om hur de ska kunna utvidga sitt samarbete.

Framtiden i Afghanistan dominerade mötet, men statsministern betonade vikten av en nära relation till Nato och lyfte fram insatsen i Libyen som exempel på vilka former en närmare samverkan kunde ta sig.

Hur mycket kan Sverige närma sig som icke-medlemsland?

–Det finns en väldigt tydlig gräns, att bli medlem innebär att man måste fatta ett sådant beslut. Medlemsländer innebär ömsesidiga försvarsförpliktelser som vi inte har ingått, utan vi jobbar i enlighet med den här partnerskapsmodellen därför att det ligger i vårt eget intresse, sade Reinfeldt till TT när han efter talet mötte pressen.

ANNONS

Före 2014

Natoländerna fattade formellt beslut om att överlämna ansvaret för säkerheten i Afghanistan till inhemska trupper och dra tillbaka de utländska före 2014. Reinfeldt sade i sitt anförande att Sverige är berett att överväga ett bidrag till den afghanska nationella polisen.

I en rapport från oktober förra året bedömer USA:s försvarsdepartement att de afghanska polis- och försvarsstyrkorna ännu inte klarar av att arbeta utan internationellt stöd. Endast två av landets större polisenheter kan utföra sina arbetsuppgifter självständigt. Liknande problem finns inom landets armé.

–Det ska man vara väldigt ödmjuk för, det är svårt att åstadkomma något som egentligen aldrig funnits. Den här konferensen handlar mycket om hur vi ska skapa de resurserna, sade Reinfeldt.

Pengafråga

Kostnaden för de afghanska säkerhetsstyrkorna uppskattas till 30 miljarder svenska kronor per år. Sverige har fått en förfrågan om att bidra med 40 miljoner dollar. Reinfeldt ville på måndagen inte lämna besked om huruvida Sverige ska bidra med den summan, men sade att biståndet till Afghanistan kommer att ökas fram till 2014 och att det är möjligt att en del av de pengarna går till säkerhet.

ANNONS

En förutsättning för att den sista svenska soldaten lämnar Afghanistan före 2014 är att det afghanska ledarskapet fungerar fullt ut, sade Reinfeldt.

–Frågan är om det kommer att vara möjligt. Det beror väldigt mycket på hur resurser används.

ANNONS