Svenskar söker friheten – på en träskmark på Balkan

Frustration över Sverige, misstro mot media och statlig kontroll driver allt fler svenskar till Liberland – en självutropad frihetsnation på Balkan. Här vill de bygga ett samhälle med minimala regler, där den personliga friheten står i centrum.
– Jag ser inget svenskt samhälle inom min livstid som jag vill bidra till, säger Daniel Oskarsson, medborgare i Liberland.

ANNONS
|

Morgonsolen sprider en behaglig värme över Göteborg. Staden håller sakta på att vakna, medan solstrålarna dansar över vattnet vid gästhamnen intill operan.

Längst ut på kajkanten, med blicken mot älven, sitter Daniel Oskarsson. Här började hans seglats mot den självutropade nationen Liberland.

Den libertarianska frizonen mellan Serbien och Kroatien har i ett decennium lockat människor som vill bygga ett fritt samhälle på sju kvadratkilometer träskmark som ingen stat gör anspråk på.

– Det finns många anledningar till att jag hellre reser så långt för att bygga ett nytt land än att stanna kvar i Sverige. Jag ser inget svenskt samhälle inom min livstid som jag vill bidra till, säger Daniel Oskarsson.

ANNONS
Daniel Oskarsson sattes på barnhem när han var fem år gammal – och sen dess har misstron och hatet mot Sverige tagit fäste.
Daniel Oskarsson sattes på barnhem när han var fem år gammal – och sen dess har misstron och hatet mot Sverige tagit fäste. Bild: Henrik Jansson

”Med tiden växte mitt hat mot Sverige”

Daniel Oskarsson anser att dagens Sverige präglas av otydliga samhällsfunktioner.

– Visste du att var tjugonde till trettionde nyfött barn i Sverige omhändertas av socialtjänsten?

Han pekar på statlig statistik som visar att 3 600 barn omhändertas av socialtjänsten varje år, samtidigt som det i genomsnitt föds 115 000 barn per år i Sverige.

Som femåring placerades Daniel Oskarsson på barnhem.

– Jag fick diagnosen ADHD och medicinerades med amfetamin. Ironiskt nog var mina föräldrar amfetaminmissbrukare, troligen för att självmedicinera, eftersom diagnosen inte fanns då. Kvar stod en konfunderad och numera föräldralös pojke, säger han och tillägger:

– Med tiden växte mitt hat mot Sverige.

”Många svenskar lockas till Liberland”

Daniel Oskarsson vill inte leva i ett land som, enligt honom, driver ett narrativ, ibland understött av statlig propaganda.

– Många tänker på Sovjet när de hör ordet propaganda, men det handlar om politisk påverkan. Ett exempel är Systembolaget – de delar ut foldrar som formar vår syn på alkohol, samtidigt är det ett statligt ägt varumärke, säger han.

Liberland

Liberland grundades den 13 april 2015 av den tjeckiske politikern Vít Jedlicka och är en självutropad nation belägen på ett sju kvadratkilometer stort skogsområde mellan Serbien och Kroatien, känt som Gornja Siga.

Eftersom det råder oklarhet kring vilket land området tillhör, såg Jedlicka en möjlighet att skapa en ny nation med fokus på individuell frihet, minimal statlig inblandning och ett frivilligt skattesystem.

Trots att över 700 000 personer ansökt om medborgarskap, har Liberland ännu inte någon fast befolkning, trots försök från liberländska nybyggare att ockupera området i nästan 10 år.

Ett stort hinder för etableringen är att kroatisk polis patrullerar området och förhindrar försök att bosätta sig där. Kroatien hävdar att området faller under deras jurisdiktion tills att gränsdispyten med Serbien är löst.

Daniel Oskarsson anlände till Liberland i början av december förra året, efter en fem månader lång resa via Rhen-Main-Donau-kanalen.

På plats ingick han i en nybyggargrupp på omkring 15 personer, med målet att etablera en permanent befolkning.

ANNONS

– Det var kallt. Det snöade. Jag bodde på min båt, men det fanns byggare som hade uppfört primitiva boenden med hemmagjorda toaletter. Efter ett tag kändes det dock meningslöst att bygga något. Den kroatiska polisen rev ner allt en gång i månaden, säger Daniel Oskarsson.

Under våren beslutade sig Daniel Oskarsson för att sälja sin båt till Liberland, adoptera en kroatisk gatuhund som han döpte till Cia, och flytta till Spanien. Han är fåordig när det kommer till anledningen.

– Beror mitt hat mot Sverige på olyckliga omständigheter i mitt liv? Kanske. Men jag reflekterar över varför så många svenskar och andra nordbor lockas till Liberland

Daniel Oskarsson tillbringade flera månader som nybyggare i Liberland, på gränsen mellan Serbien och Kroatien. Här med den kroatiska gatuhunden Cia, som adopterade.
Daniel Oskarsson tillbringade flera månader som nybyggare i Liberland, på gränsen mellan Serbien och Kroatien. Här med den kroatiska gatuhunden Cia, som adopterade. Bild: Henrik Jansson

Pappa och son är volontärer på frihetsfestival

Några månader senare arrangeras festivalen Liberpulco i Liberlands ekoby ARK Village bara några kilometer från Liberland, men tillräckligt långt bort för att undvika den kroatiska polisen.

Från morgon till kväll hålls föredrag om personlig frihet, decentraliserad ekonomi och alternativa livsstilar, alla med en tydlig libertariansk inriktning.

Flera talare lyfter fram hur staten och media begränsar individens frihet genom propaganda, vilket resonerar med publiken oavsett deras ursprung.

– I Liberland kan man diskutera saker öppet. Det är något jag upplever saknas i Sverige. Det blev tydligt under pandemin, där läkare enligt mig, som var kritiska mot vaccinet censurerades i det som vi kallar mainstream-media, säger göteborgaren Gert McGowan.

ANNONS

Han uttrycker sin frustration över Sveriges politiska utveckling.

– Det händer mycket i Sverige som jag inte kan stå bakom. Regeringen tvingar oss i princip in i NATO utan folkligt stöd, och vi ingår avtal med USA om militärbaser i Sverige. Vi är motståndare till den globala krigshetsen som Sverige blivit en del av, från att ha varit fredsmäklare.

Gert McGowan är på Liberpulco med sin 18-årige son Melvin Lökholm McGowan.

– Det finns en fientlighet i Sverige som jag har mött på grund av mina åsikter, och det orkar jag inte med längre. Under pandemin förlorade jag många vänner när jag försökte få dem att göra bättre research istället för att bara ta vaccinet för att staten sa att det var bra. De retade mig och kallade mig dum i huvudet, säger Melvin och tillägger:

– Sen när vissa vaccin började dras tillbaka, så kom flera till mig och sa att de ångrar att de tog vaccinet. Det saknas något i våra hjärtan i Sverige. Här hjälps alla åt, och alla är snälla och kärleksfulla, och då känner man sig hel.

”Gör vad du vill, så länge det inte skadar någon annan”

Liberpulco är inte bara en plats för tal och diskussioner. Det är också en fristad i frihetens tecken där människor lever ut sina idéer under en helg.

ANNONS

En amerikan säljer allt från heliga kristaller till halsband som sägs dra till sig solens energi, medan en norsk kvinna erbjuder massage och säljer flugsvampstinktur.

Ett danskt par med sin nyfödda baby pratar om investeringar i kryptovalutor.

Barn jagar ankor över den gulnade gräsmattan, och de som vill svalka sig kan ta ett dopp i en näckrosfylld sjö – många badar nakna och låter septembersolen torka dem.

I baren serveras lokal öl och serbisk husmanskost.

Några spelar schack på uteserveringen. Någon rullar en joint med cannabis.

"Gör vad du vill, så länge du inte skadar någon annan" är filosofin som genomsyrar festivalen.

För den som har valt att betala 1 000 amerikanska dollar för en VIP-biljett ingår tillgång till förnödenheter under hela helgen samt exklusivt tillträde till VIP-avdelningen.

Den billigaste biljetten kostar 300 dollar, men om man ställer upp som volontär, som pappa och son McGowan, får man den till ett rabatterat pris.

– Liberland är ett projekt som jag vill vara en del av, och kan tänka mig att både bo här, men också bli ambassadör för Liberland i Sverige, säger Gert McGowan.

Norsk-svenska paret gifte sig i Liberland

Efter att covid-restriktionerna stängde ner stora delar av Norge tvingades det svensk-norska paret Christian Ditleff och Anna Ditleff Liljenroth Norstad att stänga sin nattklubb i Oslo.

ANNONS

Det blev en vändpunkt som ledde dem till Liberland, där kroatiska myndigheter under en period tillät tillfällig bosättning.

Förra året anslöt de sig till omkring femton andra nybyggare och tillbringade 25 dagar i Liberland, vilket resulterade i att de fick medborgarskap. Sedan dess har de återvänt regelbundet.

– Liberland är som vårt andra hem. Vi blev det första paret som gifte oss här, och vi blev helt överväldigade av den gemenskap som finns här. Liberländarna gjorde allt för att vi skulle få en magisk dag, och folk gick bland annat genom åtta kilometer otillgänglig terräng med tårta för att fira med oss, säger Anna Ditleff Liljenroth Norstad.

Paret är djupt besvikna på utvecklingen i de nordiska samhällena, och dem uppger flera skäl.

Christian Ditleff och Anna Christine Liljenroth Ditleff Norstad är medborgare i Liberland, något som de kvalificerade sig för när de bosatte sig i 25 dagar i området 2023. Under den tiden gifte de sig också.
Christian Ditleff och Anna Christine Liljenroth Ditleff Norstad är medborgare i Liberland, något som de kvalificerade sig för när de bosatte sig i 25 dagar i området 2023. Under den tiden gifte de sig också. Bild: Paul Wennerholm

För Christian är det särskilt den uppfattade bristen på yttrandefrihet i Norge som oroar honom, där han upplever att medierna alltmer går statens ärenden.

– Det finns en fastslagen offentlig agenda, och om du avviker pressas du tillbaka. I England riskerar folk som kritiserar invandring fängelse. Vi känner samma press i Norge. Samtidigt ljuger media, som ska granska staten, ofta för att stötta det gröna skiftet. En tidning skrev att det inte fanns snö i Alperna, men jag såg själv snö via flera webbkameror. Min 80-åriga pappa, som bara följer nyheterna i massmedia, tror naturligtvis på det, säger han.

ANNONS

Hur reagerar ni på om folk kallar er för konspirationsteoretiker?

– Jag har blivit kallad det många gånger, men när jag haft rätt är det ingen som nämner det. Den som först hävdade att jorden var rund kallades också konspirationsteoretiker, säger Christian, och Anna fyller i:

– Det är ett ord man använder när argumenten tar slut. Vi lär oss i skolan om hur statsledare konspirerat mot folket genom historien – varför skulle de inte göra det nu?

Liberlands grundare och president Vít Jedlička talade under festivalen. Han själv var nöjd och överraskad över antalet besökare.
Liberlands grundare och president Vít Jedlička talade under festivalen. Han själv var nöjd och överraskad över antalet besökare. Bild: Paul Wennerholm

Tycker Norge är en nanny state

Anna Ditleff Liljenroth Norstad, som är sångerska och studerar statsvetenskap, återkommer ofta till tankar om frihet och individens utrymme att utvecklas.

Hon tycker att de skandinaviska samhällena, trots många fördelar, har blivit för reglerade och kallar Norge för en nanny state.

– Vi har blivit så vana vid socialdemokratin i Skandinavien att det råder konformism, där vi förväntas dela samma åsikter. Vi har blivit bekväma och låtit staten bli vår nanny, eftersom det är enklare så, säger hon och tillägger:

– Och klagar man, så får man höra att man inte har rätt till det eftersom man lever i ett av världens bästa länder.

Hur skulle du tänka och känna om Liberland aldrig erkänns som stat?

– Jag tänker att vi har bevisat att det går att leva i ett libertarianskt samfund och att vi har visat att det finns en vilja att hitta alternativa sätt att leva på. Ingen av oss har facit på vad som är rätt sätt att leva, men vi försöker åtminstone hitta ett alternativ – något många andra inte gör. Liberländare är självständiga människor som tänker själva, och det är jag stolt över. Vi kommer aldrig ge upp.

ANNONS
GP:s reporter Enes Mehmedagic och fotograf Paul Wennerholm på plats i ARK Village, Serbien.
GP:s reporter Enes Mehmedagic och fotograf Paul Wennerholm på plats i ARK Village, Serbien. Bild: Paul Wennerholm

LÄS MER:Víts kamp om rätten till eget land

ANNONS