Svenska soldater med i största Nato-övningen på decennier

Runt 90 000 soldater ska delta i den största Natoövningen på flera decennier. Övningen börjar redan nästa vecka och ska hålla på till maj.

ANNONS
|

Under torsdagen kallade Nato till en presskonferens i Bryssel där de bland annat pratade om en kommande militärövning. Övningen kommer vara den största som Nato arrangerat på flera årtionden och förutom Natoländerna kommer även Sverige att delta.

– Den kommer att bli den största Natoövningen på flera decennier med deltagande av omkring 90 000 personer från de 31 medlemsländerna och vår goda partner Sverige, berättar Natos överbefälhavare i Europa, general Christopher Cavoli, under presskonferensen.

Övningen kallas Steadfast Defender 2024 och runt 90 000 soldater ska delta. Redan nästa vecka inleds övningen och den ska hålla på till och med maj.

ANNONS

– Steadfast Defender 2024 kommer att bli en tydlig demonstration av vår enighet, vår styrka och vår fasta beslutsamhet att försvara vandra.

Håller med ÖB

Förutom Christopher Cavoli så medverkade även den nederländske amiralen Rob Bauer. Under presskonferensens frågestund ställdes frågan kring retoriken som använts av svenska överbefälhavaren Micael Bydéns ord under Folk och försvar.

– Han har väldigt rätt och jag har sagt liknande saker själv om att vi som samhälle måste förstå att krig inte längre är något som bara rör militärerna, sa han och fortsatte:

– Fler måste förstå det här. Vi behöver vara mer redo över hela spektrumet. Jag säger inte att det kommer att gå illa i morgon, men vi måste förstå att det inte är något givet att vi har fred.

LÄS MER:Ungern om Sverige: Inte så intresserat av Nato

LÄS MER:Trump kan ställa nya Natokrav på Sverige

LÄS MER:Ännu inget datum för Turkiets Nato-ja

ANNONS