Svamp täcker parets hem – nu vill de stoppa whiskeyjätten

Ett amerikanskt par har inlett en stämningsansökan efter att deras hem täckts i en alkoholätande svamp. Paret menar att svampen frodas på grund av whiskeyjättens byggnader i området och vill nu att företaget ska ta ansvar för spridningen av svampen.

ANNONS
|

Den svarta beläggningen kryper över stenuppfarten upp mot parets hus. Både koppartaket och husets väggar har fått en mörkare ton. Deras bilar, utemöbler och till och med vägskyltar täcks av en sotig skorpa.

Var tredje månad försöker de högtryckstvätta fastigheten med blekmedel och vatten – men svampen kommer alltid tillbaka.

– Om du tar din nagel och drar nageln nerför vår trädgren, kommer den att täcka din fingerspets, säger husägaren Patrick Long till The New York Times.

– Det är bara äckligt.

Det som växer i parets trädgård och på deras hem är en svampart som har det latinska namnet Baudoinia compniacensis, men som i folkmun kallas för ”änglarnas svamp”. Svampen liknar till utseendet svartmögel och är vanligt förekommande i närheten av destillerier, då den kan livnära sig på avdunstande etanol.

ANNONS

Vill att de ska installera luftfilter

I närheten av paret Longs hus i Lincoln County, Tennessee har whiskeyproducenten Jack Daniels byggt sex stycken lagerlokaler, eller fathus, och har planer på att bygga ytterligare 14 stycken i området. Förra veckan kom en domare fram till att ett av fathusen som håller på att byggas inte blivit ordentligt godkänt och att dess bygglov därför måste återkallas.

Paret Long har nu inlett en rättsprocess där de vill att Lincoln County ska stoppa Jack Daniels från att använda de sex fathusen som finns i området. Deras advokat har uppgett till BBC att det är flera i området som anser att svampen är ett växande problem.

De vill att företaget ska installera luftfilter i alla sina byggnader för att förhindra att etanolångorna sprider sig och göder svampen. Patrick Long har sagt till tidningen Insider att de även vill att man genomför en miljökonsekvensstudie som granskar mängden etanol som dunstar från tunnhusen och vilka hälsofaror det kan innebära.

– Jag är extremt oroad. Min fru har andningsproblem. En av grannarna fick cancer, säger Patrick Long till Insider.

Det är inte fastställt huruvida andningsproblemen eller grannens cancer hänger ihop med whiskey-svampens förekomst.

– Det ligger i luften. Och du vill förmodligen inte andas in det.

ANNONS

Studie: Inte farlig för människors hälsa

Donna Willis, chef för tekniska tjänster, underhåll och fatdistribution på Jack Daniel's, uppger att studier som gjorts har kommit fram till att svampen inte är farlig för människors hälsa, rapporterar New York Times.

Den ska inte heller skada människors egendom. Willis menar vidare att luftfilter kan skada den smak som Jack Daniels whiskey får under åldringsprocessen.

En talesperson för Jack Daniels har uttalat sig om beslutet att företagets bygglov fick återkallas:

"Vi respekterar domarens beslut och ser fram emot att arbeta med Lincoln County om ett uppdaterade tillstånd. Jack Daniel Distillery kommer fortsätta att följa föreskrifter och industristandarder sett till design, konstruktion och tillstånd för våra fathus i Lincoln County.”

LÄS MER:”Whiskykriget” avslutas – Kanada och Danmark sluter fred efter nästan 40 år

LÄS MER:Vinkris i Frankrike – nationaldrycken kan brännas upp

LÄS MER:Italiensk ilska mot irländska vinvarningar

ANNONS