Starka misstankar om koppling till terroristorganisationen IS

Den 26-årige man som misstänks för att ha knivhuggit tre personer till döds och skadat åtta andra i staden Solingen tros ha agerat på grund av extrema islamistiska övertygelser. Tyska åklagare misstänker starkt att mannen har kopplingar till terrorgruppen IS.

ANNONS

Enligt en tysk häktningsorder har mannen i 26-årsåldern som misstänks för knivattacken i Solingen på fredagskvällen agerat utifrån en radikalislamistisk övertygelse.

Mannen ska ha försökt döda så många ”otrogna” personer som möjligt genom att hugga dem bakifrån upprepade gånger i huvudet och överkroppen.

Dådet skedde i samband med att tusentals personer samlades för att fira Solingens 650-årsjubileum. De tre personer som dödades var två män och en kvinna i 50-årsåldern.

”Hämnd för mord på muslimer”

Den tyska polisen lyckades identifiera gärningsmannen, som är syrisk medborgare, och slog till mot hans rum under lördagen, i ett flyktingboende bara ett par hundra meter från platsen för attacken.

ANNONS

Polisen hittade ett knivblock i hans rum, där en kniv med ett 15 centimeter långt blad saknades. Men, det var först ett par timmar senare som polisen grep honom, efter att mannen självmant närmat sig en polisbil, klädd i blodiga kläder.

Då hade IS redan tagit på sig dådet, och beskrivit gärningsmannen som en av sina soldater. Vid den tidpunkten var det dock oklart huruvida mannen tillhörde terrororganisationen eller inte.

Men, under söndagskvällen dök en video upp i IS-kanaler som ska ha spelats in före attacken. I klippet svär en person, som ska vara mördaren enligt der Spiegel, med ansiktet täckt lojalitet till IS.

Personen säger i klippet att attacken i Solingen var en hämnd för morden på muslimer i Syrien, Irak och Bosnien, och till sina föräldrar hälsar han också att dådet även var en vedergällning för ”folket i Palestina.”

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz besökte staden Solingen under måndagen.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz besökte staden Solingen under måndagen. Bild: Thomas Banneyer

26-åringen skulle utvisas från Tyskland

Enligt der Spiegel sökte 26-åringen asyl i Tyskland så sent som i slutet av 2022. Mannen ska dock ha fått avslag och skulle utvisas till Bulgarien, enligt Dublinförordningen som reglerar det europeiska asylsystemet, eftersom det var genom det östeuropeiska landet som han hade rest in i EU.

I juni 2023 skulle utvisningen verkställas men då kunde 26-åringen inte lokaliseras och hade rymt från ett flyktingboende i den tyska staden Bielefeld. I stället upphävdes utvisningsbeslutet då tidsfristen löpt ut.

ANNONS

Mannen beviljades nu subsidiärt skydd i Tyskland, vilket flyktingar från Syrien ofta får och placerades på boendet i Solingen under september 2023.

Under måndagen besökte förbundskanslern Olaf Scholz Solingen och uttryckte sig om att Tyskland, med anledning av dådet, kommer att både skärpa vapenlagarna och agera hårdare mot olaglig invandring:

– Vi kommer nu att behöva strama upp vapenlagarna … i synnerhet när det gäller användning av knivar.

– Vi kommer att behöva göra allt vi kan för att försäkra oss om att de som inte kan och inte ska stanna här i Tyskland deporteras.

Enligt statistik från den tyska myndigheten för migration och flyktingar har Tyskland fram till i juli år lämnat in 43 000 förfrågningar till andra EU-länder om Dublin-överföringar.

I 25 000 av dessa fall har det andra landet gett sitt samtycke, men endast ungefär 3 500 utvisningar har fastställts.

LÄS MER:Knivattack på festival i Tyskland – en gripen enligt tyska medier

LÄS MER:Scholz: Vapenlagar ska skärpas efter dådet

ANNONS