Fullsmockad strand i Barcelona söndagen den 12 mars. Spanien har haft sommartemperaturer på flera håll i landet under mars månad.
Fullsmockad strand i Barcelona söndagen den 12 mars. Spanien har haft sommartemperaturer på flera håll i landet under mars månad. Bild: Emilio Morenatti

Sommartemperaturer i mars i Spanien

Det är ovanligt varmt i Spanien. Den nationella väderbyrån kallar det för julitemperaturer – trots att det bara är mars.

ANNONS
|

Det är ovanligt varmt för årstiden i Spanien och torsdagen väntas bli denna veckans varmaste dag. Aemet, spanska motsvarigheten till SMHI, berättar i en prognos att det sannolikt kommer att bli runt 28 grader i provinsen Sevilla i södra Spanien, medan det blir några grader svalare i Madrid.

Enligt siffror från Aemet har den genomsnittliga maxtemperaturen i mars varit högre än vanligt de senaste dagarna. På Twitter skriver de att den 13 mars var medeltemperaturen på fastlandet den varmaste dagen sedan 1950 i Spanien och att 2023 redan har tre rekordvarma dagar, en i februari och två i mars.

ANNONS

För bara några dagar sedan skrev Aemet också att det var julitemperaturer i Castellón, en ort norr om Valencia på östkusten. Då kom maxtemperaturen upp över 30 grader, men väderbyrån la in brasklappen att den urbana miljön kan ha spätt på de uppmätta temperaturerna.

Värmeböljor påverkar den långsiktiga trenden

Enligt FN:s klimatpanels senaste rapport kommer Medelhavet att drabbas hårt av klimatförändringar. Det väntas mer torka, samt fler och extremare värmeböljor. Men är det det vi ser redan i dag?

Enligt Sverker Hellström, meteorolog på SMHI är det svårt att säga exakt vilka faktorer som ligger till grund för en enskild värmebölja.

– Frågan blir alltid vad som är hönan och vad som är ägget. Det är vanliga meteorologiska faktorer som påverkar en enskild värmebölja men vi har också en klimatförändring som bidrar till att det blir vanligare med varmare väder. Men det är inte så att klimatförändringen är en fristående kraft som plötsligt gör så att det blir väldigt varmt på ett visst ställe, säger han.

Att en värmebölja drar in över Spanien redan i mars är i sig inget unikt menar Sverker Hellström. I mars 2017 uppmättes också temperaturer på över 30 grader i landet. Men länderna runt Medelhavet är extra utsatta för extremvärme i jämförelse med norra Europa.

ANNONS

– Nere på kontinenten har det varit ett antal varmare somrar, fler än vad vi haft här uppe i Norden. Förra sommaren var det väldigt torrt och varmt. Och varje varm situation hjälper till att höja den långsiktiga trenden.

Missa inte det senaste om miljö och klimat

Nu kan du få alla nyheter och spännande reportage som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Klimat. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS