Slut på glamouren för gruvarbetarna

ANNONS
|

I 17 dagar visste ingen om de levde. När de efter drygt två månader kunde lämna gruvan i Chile ville hela världen tala med människorna som överlevt raset.

Gruvarbetarna bjöds på resor, de hyllades av tennisfans på Wimbledon och gjorde reklam för balett i Ottawa. Ett museum har byggts till deras ära, de går att köpa i form av plastfigurer och deras öde ska bli till en Hollywoodfilm. Den tidigare gruvarbetaren Jimmy Sanchez har på sin föreläsningsturné hunnit besöka såväl Grekland, som Los Angeles och Disneyland och Mario Sepulveda, mer känd som "Super Mario", lever fortfarande på att berätta om sina upplevelser från tiden i gruvan.

ANNONS

Panikattacker och drogproblem

Men för de flesta gruvarbetarna ser nu verkligheten mer dyster ut. Ett år efter olyckan saknar majoriteten av dem jobb, 21 har antingen gått i förtidspension eller sjukskrivits, uppger lokala chilenska medier.

Få har återvänt till ett arbete under jord. När den tidigare gruvarbetaren José Ojeda försökte fick han en panikattack. Rodrigou Millibrand, den psykolog som behandlar många av gruvarbetarna, liknar i The New York Times deras tillstånd vid krigsveteraners från Vietnamkriget.

Förutom psykiska besvär lider flera av drog- och alkoholproblem. Edison Pena, gruvarbetaren som blev känd när han imiterade Elvis i amerikansk TV, har lagts in på ett rehabiliteringscenter för sitt beroende, skriver Santiago Times.

Ingen ersättning

Gruvarbetarna har krävt ersättning från regeringen om 3,5 miljoner kronor var för den bristande säkerhetsbristerna i gruvan men har, enligt tidningen Expresolatino, varken sett skymten av de pengarna eller de filmroyalties som utlovats av Hollywoodproducenten Mike Medavoy.

ANNONS

Inte heller har gruvarbetarna fått gehör för sina krav på förbättrad säkerhet i Chiles gruvor. Senast förra veckan dödades en gruvarbetare i en olycka i kommunen San Pedro de Melipilla.

Den 5 augusti 2010 kollapsade en guld- och koppargruva i Atacamaöknen i norra Chile.

När raset inträffade lyckades gruvarbetarna ta sig till ett skyddsrum där de satt instängda i 69 dagar.

Innan gruvarbetarna kunde räddas skickades mat, vatten, kläder, medicin och spel ned genom ett hål stort som en grapefrukt.

Gruvarbetarna hissades upp ur ett borrhål med en diameter på 61 centimeter med hjälp av specialbyggda korgar. (TT)

ANNONS