En stor polisinsats ägde under torsdagen rum i centrala München i Tyskland..
En stor polisinsats ägde under torsdagen rum i centrala München i Tyskland.. Bild: Matthias Schrader

Skott avlossade utanför Nazimuseum – gärningsman död

En stor polisinsats pågår i tyska München. Invånare rapporterar enligt lokala medier om att skott har hörts utanför ett museum över nazitiden under morgonen.
Polisen meddelade på förmiddagen att en misstänkt person hade skjutits och avlidit.

ANNONS
|

Polisen i München skriver på X att ett stort uppbåd är på plats vid ett museum över Nazityskland i centrala staden. Alldeles intill ligger Israels generalkonsulat.

Süddeutsche Zeitung rapporterar att invånare hörde flera skott avlossas utanför museet under morgonen. I en video som spreds på sociala medier hördes en mängd skott avlossas i snabb följd.

Misstänkt gärningsman skjuten

Strax innan klockan 10 bekräftade polisen att en misstänkt gärningsman hade skjutits. Senare under torsdagen meddelade polisen att gärningsmannen avled av sina skador.

Den avlidne gärningsmannen är enligt polisen en 18-åring bosatt i Österrike. Han ska ha varit känd av österrikiska myndigheter som islamist, skriver bland annat Der Standard.

ANNONS

Det finns i nuläget inga fler misstänkta och ingen annan har skadats.

”Polisen uppmärksammade en person som verkade bära ett skjutvapen. De använde sina tjänstevapen och personen blev träffad och skadad. Det finns i nuläget inga uppgifter om ytterligare personskador”, skriver polisen på X.

Enligt uppgifter till Süddeutsche Zeitung ska en person ha avlossat skott mot polisposteringen utanför museet under morgonen. Polisen skriver på X att vapnet var ett ”äldre karbingevär med bajonett”. Andra videor visar hur polisen söker skydd när mannen skjuter mot dem, innan de besvarar elden.

Utesluter inte antisemitiskt motiv

Tysklands inrikesminister Nancy Faeser lyfte under en pressträff polisens agerande.

– Det är en allvarlig händelse. Jag vill hjärtligt tacka Münchenpolisen, som enligt mig stod för en bra insats. Skyddet för judiska och israeliska inrättningar har, som ni vet, högsta prioritet.

Händelsen ägde rum på årsdagen av terrordådet under OS i München 1972, då palestinska terrorister mördade elva israeliska os-idrottare. Delstaten Bayerns inrikesminister Joachim Herrman säger att skytten kan ha planerat att attackera det israeliska generalkonsulatet, vars medarbetare idag högtidlighöll minnet av terroroffren. Av det skälet var större delen av konsulatets medarbetare inte på plats idag.

– Vi måste utgå i från att det under morgonen möjligen planerades för ett attentat mot det israeliska generalkonsulatet, säger han.

ANNONS

ANNONS