Sverige ligger bredvid Frankrike, enligt kartan USA:s UD publicerade på X.
Sverige ligger bredvid Frankrike, enligt kartan USA:s UD publicerade på X. Bild: Skärmdump X

Schweiz blev Sverige på utrikesdepartementets karta

När USA:s utrikesdepartement skulle publicera en karta över Europa på X blev det väldigt fel. På kartan hade Schweiz blivit Sverige.

ANNONS
|

Inför USA:s utrikesminister Anthony Blinkens besök i Frankrike tidigare i veckan publicerade amerikanska utrikesdepartement en video på X. Klippet visade en karta över Europa – med ett betydande fel.

Frankrikes grannland Schweiz hade blivit Sverige, något även Bild har rapporterat om.

”Blinken är i Paris i dag för att träffa den franske presidenten Emmauel Macron och andra ledare. Vårt fortsatta samarbete är grundläggande för att tackla globala problem – från att stötta Ukraina mot ryska aggressioner till att återställa fred och stabilitet i Haiti”, skriver departementet i inlägget.

Inlägget har tagits bort

Videon togs snabbt bort, utan kommentar från utrikesdepartementet. Dock inte utan reaktioner från X-användare. ”Jag visste inte att du kunde ta dig till Sverige via Italien”, skrev en användare, medan flera andra rättade departementets misstag.

ANNONS

Tyska Bild skriver att USA ”skämmer ut sig" med en ”pinsam video”, och tillägger att ”egentligen är det omisskännligt med sina berg – men USA blandar ändå ofta ihop Schweiz med Sverige".

Blandas ofta ihop

Det är inte första gången Sverige och Schweiz blandas ihop av amerikanska toppmakter. Sommaren 2022 välkomnade president Joe Biden Schweiz till Nato – men rättade sig snabbt:

– Vi tog telefonen och han föreslog att vi skulle ringa ledaren för Schweiz. . . eller nej, herregud. . . nu blir jag alldeles för angelägen om att utöka Nato. Sverige, menar jag, sa han vid ett Natotoppmöte i Madrid.

Att skilja mellan Schweiz och Sverige är inte alltid helt lätt för omvärlden. Tidigare har den engelska fotbollsklubben FC Liverpool använt en bild av den svenska flaggan istället för den schweiziska när de skulle välkomna spelaren Xherdan Shaqiri till laget.

I New York hängdes den schweiziska flaggan upp år 2018 för att fira börsnoteringen för Spotify – som är ett svenskt företag.

LÄS MER:Biden vill sälja F16 – och välkomnar Schweiz

LÄS MER:Tabbarna som kantat Joe Bidens karriär

LÄS MER:Biden slår tillbaka: "Inget fel på mitt minne"

ANNONS