Satellitbilderna visar ett strömlöst Ukraina

Under de senaste veckorna har eltillgången i Ukraina slagits ut av Rysslands attacker. Senast i onsdag stod 70 procent av huvudstaden utan ström. Satellitbilder från NASA visar nu tydligt hur strömmen försvunnit i stora delar av landet.

ANNONS
|

Nattkartan av Ukraina har under de senaste nio månaderna gått från att visa massor av ljuskluster från mindre och större städer. I kväll är stora delar av landet svart.

Ryssland har under de senaste veckorna haft som strategi att slå ut så mycket som möjligt av Ukrainas elnät. Under onsdagen resulterade ryska bombningar i att tre av Ukrainas kärnkraftverk kopplades bort från elnätet grund av skador. Därmed var all landets kärnkraft bortkopplad och 70 procent av huvudstaden Kiev blev strömlöst.

– Situationen med elektricitet är fortfarande svår i nästan alla regioner. Men vi rör oss gradvis bort från strömavbrott – varje timme återställs elen till nya konsumenter, sa president Volodymyr Zelenskyj under torsdagskvällen i ett videosamtal.

ANNONS

Även förra veckan meddelade president Zelenskyj att 10 miljoner ukrainare varit strömlösa efter ryska attacker.

Enligt Expressen har den ukrainska elnätsoperatören Ukrenergo sagt att man prioriterar elförsörjningen nödvändigheter som gas- och vattennät, avlopp och sjukhus. Under kommande dagar väntas temperaturen i Ukraina ligga runt nollstrecket och Kievborna uppmanas att förberedas sig med vatten, mat och varma kläder.

LÄS MER:Första gången Ukrainas kärnkraft var utslagen

LÄS MER:Tusentals värmestugor ska rädda ukrainarna i vinter

ANNONS