Så sörjer världsledarna drottningen

Beskedet att Storbritanniens drottning Elizabeth II gått ur tiden chockade hela världen. Nu berättar världsledarna om hur de nåddes av nyheten.

ANNONS
|

Drottning Elizabeth II dog den 8 september 2022 och världen fick reda på nyheten klockan 18.30, lokal tid. Sedan dess har hyllningarna strömmat in.

Hennes äldsta son Charles blir nu Storbritanniens nya monark Charles III och statsöverhuvud för 14 andra länder inklusive Australien, Nya Zeeland, Tuvalu, Salomonöarna och Papua Nya Guinea.

Nya Zeeland och Australien

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern berättar hur hon väcktes klockan fem på morgonen, lokal tid i Nya Zeeland, av en polis som lyste med en ficklampa in i hennes sovrum. Polisen hade kommit för att meddela den brittiska drottningens död, vilket The Guardian rapporterar.

Jacinda Ardern berättar hur hon väcktes klockan fem på morgonen av polis som kom för att berätta att drottningen dött.
Jacinda Ardern berättar hur hon väcktes klockan fem på morgonen av polis som kom för att berätta att drottningen dött. Bild: Mark Mitchell

Jacinda Ardern säger att hon, liksom många andra människor, inte bara känner en djup sorg, utan även en djup tacksamhet.

ANNONS

– De sista dagarna av drottningens liv fångar vem hon var på så många sätt – att arbeta ända till slutet på uppdrag av människorna hon älskade, säger Jacinda Ardern.

Drottningen var även Australiens officiella statschef, även om rollen numera varit främst ceremoniell.

Australiens premiärminister Anthony Albanese sa att hon varit den enda monark som de allra flesta australiensare känt och levt under och den enda brittiska monarken som någonsin besökt deras land.

"Under sju anmärkningsvärda decennier var Hennes Majestät en sällsynt och betryggande konstant punkt i lägen som konstant förändrades", sa han.

"Genom årens brus och turbulens förkroppsligade hon en tidlös anständighet och ett bestående lugn."

Brasilien, Frankrike och Israel tänder statyer

I den brasilianska staden Rio de Janeiro finns den ikoniska 38-meter höga Jesusstatyn ”Cristo Redentor” som blickar ut över staden. Till minne av drottning Elizabeth har staden nu tänt lampor som får statyn att lysa i de brittiska färgerna rött, vitt och blått.

I Frankrikes huvudstad Paris släcktes Eiffeltornet ner under torsdagsnatten för att hedra den bortgångna drottningen.

Bara några minuter efter att drottningens död tillkännagivits publicerade Frankrikes president, Emmanuel Macron , en bild på drottningen på Twitter.

I ett senare meddelande: "Hennes Majestät Drottning Elizabeth II förkroppsligade den brittiska nationens kontinuitet i över 70 år. Jag kommer minnas henne som en vän till Frankrike, en godhjärtad drottning som har lämnat ett bestående intryck på sitt land och sitt århundrade.”

ANNONS

Han meddelade även att flaggor kommer att hänga på halv stång runt om i landet.

På stadshuset i Israels huvudstad Tel Aviv lyser Storbritanniens flagga och i Jerusalem har man projicerat flaggan längs med en av murarna som omger den Gamla staden.

USA och Kanada

På flera platser i USA hedras nu drottning Elizabeths liv och död.

Vid USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium i Washington hänger den amerikanska flaggan på halv stång. I staden Los Angeles i Kalifornien kan man se hur stadshuset lyser i rött och blått till minne av drottningen. Även New York hedrar drottningen, men där har man valt att låta den kända Empire State Building lysa i lila och silver i stället.

USA:s president Joe Biden sa i ett uttalande: "Hennes majestät drottning Elizabeth II var mer än en monark. Hon definierade en era."

Elizabeth II var Kanadas statsöverhuvud och besökte landet 22 gånger under sin tid som monark. Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallade henne "en ständig närvaro i våra liv".

Ryssland och Ukraina

Även Rysslands president Vladimir Putin uttryckte sina kondoleanser till kung Charles för förlusten och sa att drottningen "rätteligen njutit av den kärlek och respekt hon fått från sina undersåtar, såväl som auktoriteten på världsscenen".

Han tillade: "Jag ber er att vidarebefordra mina uppriktiga kondoleanser och stöd till medlemmarna av kungafamiljen och det brittiska folket.”

ANNONS

Den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj, sa också att han upplevde en "djup sorg" över nyheterna och sa att Storbritannien såväl som Samväldet drabbats av en förlust.

Kina och Indien

I kinesiska statliga medier skickade Kinas president Xi Jinping en hälsning till det brittiska folket:

"Xi Jinping, som representerar den kinesiska regeringen och det kinesiska folket, såväl som i sitt eget namn, uttrycker sina djupa kondoleanser", heter det i uttalandet.

Fumio Kishida, den japanska premiärministern, sa i ett uttalande om Elizabeth II: "Hon hade en viktig roll i världsfreden och världens välstånd", och tillade att hennes död var en "stor förlust" för det internationella samfundet.

Narendra Modi, Indiens premiärminister, sa att hon skulle bli ihågkommen som en ”som personifierat värdighet och anständighet i det offentliga livet".

Italien och Spanien

Italiens premiärminister, Mario Draghi , uttryckte sina kondoleanser och beskrev drottningen som "den absoluta huvudpersonen i världshistorien under de senaste 70 åren".

"Hon garanterade stabilitet i kristider och har hållit värdet av traditioner vid liv i ett samhälle som befinner sig i en konstant och en djupgående utveckling", säger han.

Spaniens premiärminister hyllade henne som "ett vittne och en författare av brittisk och europeisk historia”. Den nederländska premiärministern, Mark Rutte, säger att han kommer minnas henne som en monark som "kombinerat en stark känsla av plikt och orubblig beslutsamhet med en mjukhet och ett sinne för humor”.

ANNONS

Jamaicas premiärminister, Andrew Holness, uttryckte sin "stora och djupa sorg" enligt Sky News.

”Hon hade utan tvekan ett speciellt band med Jamaicas folk under hennes regeringstid", sa han.

"Vi är ledsna över att vi inte kommer att se hennes ljus igen, men vi kommer att minnas hennes historiska regeringstid."

Ghana och Sydafrika

Ghanas president , Nana Akufo-Addo, sa att drottningen hade utfört sina plikter med "elegans, stil och ren glädje" och gjorde att Samväldet höll sig "stabilt och genuint".

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa uttryckte sina "djupa och uppriktiga kondoleanser" i ett uttalande riktat till den nye kungen, Charles III.

"Drottningens engagemang och hängivenhet under hennes 70 år på tronen förblir ett ädelt och dygdigt exempel", säger Ramaphosa i uttalandet.

LÄS MER:Elizabeth – inte bara britternas drottning

LÄS MER:Kändisarnas sista hälsningar till drottning Elizabeth

LÄS MER:Världen sörjer drottning Elizabeth

ANNONS