Ryssland testar militär ledning under stor övning i Östersjön

Svenska Yle rapporterar att Rysslands flotta har inlett en av de största övningarna sedan Kalla kriget och under den även planerar att öva på Östersjön.

ANNONS

Det är Rysslands försvarsministerium som meddelar att landets flotta har inlett en av de största övningarna i nationens moderna historia.

Svenska Yle skriver att Moskva hävdar att sammanlagt 300 fartyg, ubåtar och stödfartyg tillsammans med 20 000 soldater och civil personal deltar i övningen.

Övningen inkluderar Norra flottan, Stillahavsflottan och Östersjöflottan samt Kaspiska flottiljen och kommer genomföras i Östersjön, Arktis, Stilla Havet och Kaspiska havet.

Svartahavsflottan deltar i Rysslands anfallskrig mot Ukraina och saknas i övningen.

Ska pågå i flera dagar

Enligt det ryska försvarsministeriet är målet med övningen att ”testa den militära ledningen” samt pröva besättningens och fartygens beredskap att ”utföra uppdrag enligt order”.

ANNONS

Övningarna ska enligt Svenska Yle som hänvisar till Tass och Moscow Times pågå i flera dagar och innefatta över 300 stridsövningar med olika vapensystem som till exempel robotar, artilleri och antiubåtsvapen.

Enligt Svenska Yle skulle nästan samtliga fartyg i den ryska flottan delta i övningen, förutsatt det ryska försvarsministeriets uppgifter stämmer.

I söndags genomfördes Flottans dag i St Petersburg. Där var antalet deltagande fartyg färre än vanligt, rapporterar den finska nyhetskanalen.

LÄS MER:Ryska flottan inleder stora militärövningar

LÄS MER:Flygvapnet avvisade ryskt stridsflyg

LÄS MER:Ryssland: Sverige planerar "provokativ" Natobas

ANNONS