Kärnkraftverket i Zaporizjzja är en ständig källa till oro under kriget. Nu evakuerar Ryssland tusentals i väntan på den ukrainska motoffensiven.
Kärnkraftverket i Zaporizjzja är en ständig källa till oro under kriget. Nu evakuerar Ryssland tusentals i väntan på den ukrainska motoffensiven. Bild: Leo Correa

Ryssland evakuerar tusentals från Zaporizjzja

I väntan på Ukrainas kommande motoffensiv har Ryssland nu evakuerat 1 600 personer, varav över 600 barn, från området runt kärnkraftverket i Zaporizjzja. Samtidigt stiger oron för en kärnkraftsolycka.
– Situationen blir alltmer oberäknelig och potentiellt farlig, säger chefen för FN:s atomenergiorgan, Rafael Grossi.

ANNONS
|

Ett par dagar in på den fullskaliga invasionen tog Ryssland kontroll över Ukrainas – och Europas – största kärnkraftverk. Sedan dess har båda sidor anklagat varandra för att beskjuta kraftverket i Zaporizjzja och alla försök att upprätta en säkerhetszon omkring det har misslyckats.

När hela världen nu väntar på en kommande ukrainsk motoffensiv har Ryssland beslutat sig för att evakuera tusentals personer från området runt kärnkraftverket, rapporterar The Guardian. Enligt lokala, av Ryssland tillsatta, politiker har redan 1 600 personer, varav 660 barn, evakuerats hittills. De som flyttas från området är personer med ryska pass, uppger Ukrainas generalstab.

ANNONS

”När det sker kommer ryssarna få panik”

Ukraina väntas inom kort sätta in nyutbildade trupper och flera nya stridsfordon från väst i sin motoffensiv, men när det kommer hända är fortfarande oklart.

– Vi kommer att inleda vår motoffensiv, men när och var det sker är i nuläget inte viktigt. När det sker kommer ryssarna få panik. De förstår fortfarande inte att deras propaganda målar upp en falsk bild av vad som faktiskt händer på marken. det här kriget kommer att vinnas på marken, inte i tv-apparater eller på internet, säger Ukrainas vice försvarsminister Volodymyr Havrylov i en intervju med The Independent.

Chefen för IAEA, Rafael Grossi, fotograferad inför ett besök vid kärnkraftverket i Zaporizjzja, mars 2023.
Chefen för IAEA, Rafael Grossi, fotograferad inför ett besök vid kärnkraftverket i Zaporizjzja, mars 2023. Bild: Evgeniy Maloletka

Situationen runt kärnkraftverket i Zaporizjzja är orolig. Chefen för FN:s atomenergiorgan, Rafael Grossi, har ofta varnat för riskerna med militära strider vid kraftverket. Nu vädjar han i ett uttalande om åtgärder för att säkra driften för kärnkraftverket.

– Situationen blir alltmer oberäknelig och potentiellt farlig. Jag är extremt oroad över de högst verkliga säkerhetsrisker som kraftverket står inför. Vi måste agera nu för att stoppa hotet om en allvarlig kärnkraftsolycka och de konsekvenser det skulle medföra för befolkningen och miljön, säger han.

LÄS MER:Svensk ryssimport har minskat mest

LÄS MER:Många ryska drönare nedskjutna över Kiev

LÄS MER:Wagnergruppen: Har fått löfte om mer ammunition

ANNONS