Rysslands president Vladimir Putin föreslår ökat försvarsanslag.
Rysslands president Vladimir Putin föreslår ökat försvarsanslag. Bild: Mikhail Metzel

Ryssar splittrade kring ökat försvarsanslag

Ryssland föreslås lägga 1 500 miljarder kronor på försvaret nästa år. Det är 40 procent av landets totala statsbudget och påverkar områden som utbildning och social välfärd. Det verkar även splittra befolkningen.

ANNONS

Det var på måndagen som Kreml meddelade att förslaget på budget till statsduman för 2025 innehåller en 30-procentig ökning av anslagen till försvar och säkerhet.

Sammantaget föreslås 145 miljarder dollar, motsvarande 1 500 miljarder svenska kronor, läggas på försvarsutgifter. Det är nästan lika mycket som hela den svenska statsbudgeten och mer än vad Ryssland lägger på utbildning och social välfärd tillsammans.

Åsikterna kring detta bland befolkningen går isär.

– Det är en skandal. Vi måste avsluta detta krig, och att spendera budgeten på krig är brottsligt, sa den 80-åriga pensionären Irina till nyhetsbyrån AFP i Moskva under tisdagen.

– I den nuvarande situationen är en ökning av finansieringsbeloppet förståeligt. Vi måste göra något och vi kan inte göra det på något annat sätt, menade den 49-årige advokaten Vladimir, rapporterar Kyiv Post.

ANNONS

Docent: Blir obalans i ekonomin

För AFP berättade 68-åriga Elena att befolkningen i landet inte mår så bra.

– Jag är generellt emot militära aktioner av alla slag, i vilket land som helst, i vårt och i allmänhet hela världen, sa hon till nyhetsbyrån.

I samtal med DN gav Anders Olofsgård, docent och forskare vid Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm, en bild av vad det ökade försvarsanslaget kan betyda, särskilt i relation til Rysslands höga inflation samt att utländskt kapital lämnar landet.

– Det blir obalans i ekonomin. Man kan tuffa på ett tag till utan att det blir en direkt kris. Men varje månad, varje år, så utarmar man den långsiktiga tillväxtmöjligheten och man utarmar välfärden, säger han till tidningen.

LÄS MER:Ryssland lägger 30 procent mer på försvaret

LÄS MER:Så mycket lägger världens länder på försvaret

LÄS MER:Pär Norén skyddar Sverige mot desinformation

ANNONS