Riksdagsledamöter befann sig i Kiev under ryskt flyganfall

Flera svenska riksdagsledamöter befann sig i Kiev när ett ryskt flyganfall inträffade igår, rapporterar Aftonbladet.
Politikerna fick söka skydd i skyddsrum.
– Man får en otroligt stor förståelse för människors utsatthet, säger Magnus Berntsson (KD) från Öckerö.

ANNONS
|

Under natten till tisdagen ljöd flyglarmen över Kiev efter ett ryskt luftangrepp mot staden. Minst 18 avancerade robotar och drönare sköts mot staden och flera personer skadades.

Sju svenska riksdagsledamöter från utrikesutskottet befann sig i hemlighet i Kiev under gårdagen när flyglarmen började ljuda. De väcktes vid tretiden av ljudet av smällar som kom närmre.

En av dem var Magnus Berntsson (KD) från Öckerö.

– Vi förstod att det var något som kommer inflygande och som besvaras med luftvärn så att det smäller rejält. Det var en tydlig signal för oss att ta oss ner i skyddsrummen, säger han.

ANNONS

Tog skydd i skyddsrum

Inför resan hade riksdagsledamöterna drillats i säkerhetsrutinerna, men under timmarna nere i skyddsrummet hade de ingen aning om vad som hände ovan mark.

– Vi som bara är där vid ett tillfälle reagerar på ett sätt, men en befolkning som ständigt behöver vara orolig för detta och vet att det skickas saker som gör att man aldrig kan slappna av ... man får en otroligt stor förståelse för människors utsatthet, säger Magnus Berntsson.

Det var först på onsdagsmorgonen som de insåg hur omfattande anfallet hade varit. Säkerhetspersonalen berättar inte mer än nödvändigt, enligt Magnus Berntsson, men var märkbart nöjda med det lyckade försvaret.

– Det var tydligt att de var väldigt nöjda med att de hade skjutit ner allt. Det fanns en stolthet och glädje i att man hade lyckats och att man hade fått luftförsvar från europeiska partners, det var man oerhört tacksam över.

Besökte Irpin och Butja

Förutom Magnus Berntsson deltog även Aron Emilsson (SD), Kerstin Ljunggren (C), Joar Forsell (L), Morgan Johansson (S), Håkan Svenning (V) och Ann-Sofie Alm (M). De besökte Kiev dels för att visa de svenska politiska partiernas enighet i stödet till Ukraina, och dels för att diskutera sakfrågor.

– Det handlade också om deras ansökan om EU-medlemskap och alla detaljer i det reformarbete som man utför mitt under brinnande krig. Det är imponerande vad man har lyckats göra, inte minst inom antikorruptionsområdet, säger Magnus Berntsson.

ANNONS

Det mest bestående intrycket lämnade dock riksdagsledamöternas besök i de hårt drabbade Kievförorterna Butja och Irpin, där bilder av dödade civila som kantade gatorna skakade världen 2022.

– Det blir väldigt verkligt när man får se platser där massgravar grävts upp och se vilka övergrepp som sker från rysk sida. Att se allt det hemska, det kommer aldrig att släppa taget om mig, det kommer jag alltid ha med mig, säger Magnus Berntsson.

LÄS MER:Nu byggs Butja upp: "Vi befann oss i helvetet"

ANNONS