Republikanen: Trump har en yxmördares moraliska kompass

Georgias förre viceguvernör Geoff Duncan har kritiserat ex-presidenten Donald Trump för de olika rättsliga kontroverserna som Trump befinner sig i. Bland annat har han kallat Trump för en ”falsk republikan” och sagt att han har en ”yxmördares moraliska kompass”.

ANNONS
|

USA:s tidigare president Donald Trump befinner sig för närvarande i flera parallella rättsprocesser, där han misstänks totalt för ett 90-tal brott i fyra separata mål.

I slutet på förra veckan överlämnade han sig till rätten i delstaten Georgia. Där åtalades han för att ha försökt påverka valresultatet i Georgia år 2020, bland annat genom utpressning, i syfte för att sitta kvar som president.

Det baseras bland annat på ett telefonsamtal som Trump gjorde till Georgias valansvarige Brad Raffensperger, där Trump säger till honom att "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att han skulle vinna över Joe Biden i delstaten. Sammanlagt 19 personer har åtalats för att ha försökt förändra valresultatet i Georgia.

ANNONS

Nu har partikollegan Geoff Duncan, som var Georgias viceguvernör år 2020 och som är en stark motståndare till Trump, riktat en känga mot ex-presidenten, vilket The Guardian rapporterar.

– Som en republikan så tjuter och blinkar alla ljus på instrumentbrädan, som talar om för oss de varningssignaler vi behöver känna till, sa Geoff Duncan till CNN.

– 91 åtalspunkter, en falsk republikan, åtta biljoner dollar i skuld – det är allt vi behöver se för att vi inte ska välja honom som vår kandidat, inklusive det faktum att han har en yxmördares moraliska kompass snarare än en presidents.

Då ställs Trump inför rätta

Donald Trump vill att rättegången i fallet Georgia ska hållas i april 2026, men en federal domare har slagit fast den ska inledas den 4 mars 2024.

Det är dagen före den så kallade supertisdagen, då primärval hålls i 14 delstater. Då avgörs ofta vem som har bäst möjlighet att bli respektive partis presidentkandidat.

Nästa presidentval i USA hålls den 5 november 2024, men valrörelsen inleds på allvar redan efter nyår inför primärvalen då både Republikanerna och Demokraterna inleder valprocessen.

Fakta: Rättsprocesser mot Donald Trump

Fyra större brottsåtal har väckts mot expresident Donald Trump. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister.

Delstaten Georgia

Åtalet omfattar 19 personer, bland dem Donald Trump, och rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

Washington DC

Donald Trump åtalades i början av augusti för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith som föreslagit att rättegången ska starta den 2 januari.

Mar-a-Lago, Florida

Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen är federal och har letts av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det presidentval som Trump vill ställa upp i.

Bokföringsbrott i New York

Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången i det delstatliga målet är planerad till mars 2024.

Källa: TT

LÄS MER:Donald Trump har tjänat 78 miljoner – på sitt mugshot

LÄS MER:Trump inför rätta under USA:s valrörelse

LÄS MER:Här är de andra åtalade i Trumps Georgia-åtal som häktats

ANNONS