Arkivbild. Kinesiskt örlogsfartyg vid en multinationell militärövning på arabisk havet i början av 2023.
Arkivbild. Kinesiskt örlogsfartyg vid en multinationell militärövning på arabisk havet i början av 2023. Bild: Fareed Khan

Rekordmånga kinesiska örlogsfartyg runt Taiwan

Enligt Taiwans försvarsdepartement har det synts rekordmånga kinesiska örlogsfartyg runt ön under helgen. Det skedde efter en vecka med många kinesiska stridsflyg och örlogsfartyg i området.
– Det är en växande militär insats, säger analytikern Carl Schuster till CNN.

ANNONS
|

Taiwans försvarsdepartement rapporterar att landet under förra veckan sett att Kina haft en stor militära närvaro runt ön. Mellan fredag och lördag ska de ha märkt av 16 örlogsskepp i området på 24 timmar, ett rekordantal sedan de började rapportera om Kinas militära aktiviteter i området under augusti 2022, det rapporterar CNN.

Tidigare under veckan observerades ett sjuttiotal stridsflyg som antingen korsade över till Taiwans sida av Taiwansundet eller flög genom Taiwans luftförsvarszon. Kina, som ser Taiwan som en del av sitt eget territorium, erkänner inte någon gräns i sundet men de har historisk sett respekterat gränslinjen och undvikit att korsa den.

ANNONS

Taiwan ska i slutet av juli hålla sin årliga militärövning där de, enligt Reuters, ska öva på att bryta en kinesisk blockad av ön.

Del av en längre upptrappning

Under de senaste åren har man sett en upptrappning i fientligheterna mot önationen. I början av juni rapporterade det taiwanesiska försvarsdepartementet att man sett ovanligt intensiv aktivitet av kinesiska stridsflyg. Då hade 37 kinesiska flyg tagit sig in i Taiwans så kallade luftförsvarszon på sex timmar.

– Det är en växande militär insats, säger Carl Schuster, amerikansk analytiker som tidigare varit chef inom USA:s underrättelsetjänst i Stilla havet, till CNN.

Carl Schuster förväntar sig även att Kina kommer fortsätta öka sin närvaro i området.

– Vi kommer att se fler liknande övningar och nästa år kommer de vara mer komplexa och större, både sett till antalet enheter och deras omfattning, säger han.

Enligt TT såg man nästan en fördubbling av kinesisk närvaro i luftrummet kring Taiwan mellan 2022 och 2021.

Konflikten mellan Kina och Taiwan sträcker sig tillbaka till när Kinas kommunistiska parti tog makten i Kina 1949. Då flydde det tidigare styret till Taiwan och tog kontrollen över ön.

Taiwan ser sig som en självständig stat medan Kina anser att ön är en del av deras territorium. Kina har tidigare sagt att det kan bli aktuellt att ta till våld för att få kontroll över Taiwan.

ANNONS

LÄS MER:Fortsatt extremhetta – nytt värmerekord i Kina

LÄS MER:USA och Kina återupptar klimatsamtal

LÄS MER:Filippinskt ja till "Barbie" – vill sudda karta

LÄS MER:Korallreven är fulla av plast

ANNONS