Vladimir Putin erkände i ett direktsänt tv-tal under måndagskvällen utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga stater.
Vladimir Putin erkände i ett direktsänt tv-tal under måndagskvällen utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga stater. Bild: Alexei Nikolsky

Putin erkänner utbrytarregioner som självständiga

I ett direktsänt tv-tal skrev den ryska presidenten Vladmir Putin under måndagskvällen på dokument som erkänner utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga stater.
Efter att beskeden fördömts av både USA och EU, rapporterar ryska RT att Ryssland skickar in trupper i östra Ukraina för att ”säkerställa fred”.

ANNONS
|

I över en timmes tal tal till den ryska nationen erkände president Vladimir Putin under måndagskvällen utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i Ukraina som självständiga stater.

Det redan spända läget mellan Ukraina och Ryssland blev därmed än mer kritiskt.

I sitt tal hänvisade Putin till historiska skeenden och menade att Ukraina är en del av Ryssland och landets historia. Putin menade att Ukraina skapades av Ryssland och att det var ett felaktigt beslut som togs av den tidigare sovjetiske regeringschefen Vladimir Lenin.

Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt kommenterade talet långt innan den ryske presidenten var färdig.

”Putins långa och slingrande diskurs säger mer om honom än något annat”, skrev Bildt på Twitter mitt under talet.

ANNONS

Kräver garantier

I sitt tal upprepade Putin också Rysslands krav om garantier från Nato om att Ukraina aldrig ska få bli ett medlemsland av organisationen, vars utbredning sedan 90-talet enligt den ryska presidenten hotar hans nation. Enligt Putin har Ukraina närmat sig Nato och han hävdade också att organisationen redan kontrollerar ukrainska trupper. Han varnade också för att Ukraina kan utveckla kärnvapen med rysk teknologi.

Putin sa också att Ryssland har all rätt att vidta åtgärder för att säkerställa landets säkerhet.

Han anklagade också regeringen i Ukraina för att vara ansvarig för brutala attacker mot civila i utbrytarregionerna, som han menar ha rätt att leva som de vill och prata sitt modersmål.

Beskeden fördöms av Sverige

Enligt Putin ser regeringen i Ukraina ingen annan utväg än en militär lösning på situationen i östra Ukraina där regionerna Donetsk och Luhansk utropat sig som självständiga.

Putin menade att Ryssland därmed är beredda att erkänna regionerna som självständiga stater för att kunna skydda befolkningen, vilket regionerna tidigare under måndagen begärde. Han krävde också att Ukraina skulle upphöra med strider i regionerna, och varnade för att ”fortsatt lidande” annars skulle falla på landets samvete.

Sveriges utrikesminister Ann Linde fördömde kort efter talet den ryske presidentens besked. På Twitter skriver Linde att beskedet är ett brott mot internationell rätt.

ANNONS

USA och EU svarar med sanktioner

Linde menar att erkännandet av Donetsk och Luhansk strider mot Minskavtalen som de inblandade parterna tillsammans med Ryssland och Vitryssland tecknade 2014 för att hitta en fredlig lösning på striderna i området.

Även EU fördömer Putins besked.

På Twitter skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att EU kommer att svara med sanktioner mot Ryssland.

Precis som Ann Linde skriver Ursula von der Leyen att Putins erkännanden bryter mot internationell rätt och Ukrainas territoriella suveränitet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy skrev efter talet att han redan har diskuterat måndagens händelseutveckling med den amerikanske presidenten Joe Biden, och att han även har ett inplanerat möte med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

I ett skriftligt utlåtande meddelar Vita Husets pressekreterare Jen Psaki att USA har varit förberedda på Rysslands agerande och att president Joe Biden inom kort kommer att skriva på en exekutiv order som innebär amerikanska sanktioner riktade mot personer som investerar i Donetsk och Luhansk.

Vita Huset understryker att de planerade sanktionerna ska ses som ett tillägg till de sanktioner som USA redan har förberett om Ryssland skulle invadera Ukraina.

Senare under måndagskvällen rapporterade ryska RT att landet beslutat sig för att skicka trupper till Donetsk och Luhansk för att ”säkerställa fred” i områdena. Även nyhetsbyrån AFP rapporterar att Ryssland skickar trupper till regionerna.

ANNONS
ANNONS