Putin blåser av stormningen av Azovstal – har tagit kontroll över Mariupol

Ryssland hävdar att man tagit kontroll över Mariupol. I stålverket Azovstals tunnelsystem gömmer sig de resterande delarna av det ukrainska försvaret i staden, och nu vill Vladimir Putin att man stoppar stormningen av faciliteten.
– Blockera industriområdet så att inte ens en fluga kan passera obemärkt, säger Putin.

ANNONS
|

Beskedet om att Ryssland intagit Mariupol kom från försvarsminister Sergej Sjojgu och president Vladimir Putin i ett tv-sänt möte på torsdagsförmiddagen, skriver Reuters.

Kreml meddelade också att två tusen ukrainska soldater fortfarande befinner sig under stålverket Azovstal, men att området är ”omringat och säkrat”. President Vladimir Putin säger att man inte tänker genomföra fler attacker mot Azovstal, ord han riktade direkt mot sin försvarsminister.

– Jag anser att den föreslagna stormningen av det industriella området är onödigt. Jag beordrar dig att stoppa den, säger Putin.

Huvudanledningen är att man inte vill offra ryska soldaters liv.

– Det finns ingen anledning att klättra in i de här katakomberna och krypa under jorden i de här industribyggnaderna. Blockera industriområdet så att inte ens en fluga kan passera obemärkt, säger Putin.

ANNONS

Putin gick vidare med att säga att de återstående ukrainska soldaterna kommer att behandlas med respekt och få den sjukvård de potentiellt behöver – om de ger upp.

Ukrainas vice statsminister Irina Verestjuk svarar de ryska påståendena på Telegram att man kräver en ”akut humanitär korridor” ur Azovstal.

”Det finns nu cirka 1 000 civila och 500 skadade soldater. De måste alla dras ut från Azovstal idag!”, skriver Verestjuk.

LÄS MER:Ukrainarna som vägrar fly: ”Spelar ingen roll om vi dör”

LÄS MER:Vem är Viktor Medvedtjuk?

LÄS MER:Soldater ger inte upp: "Kan bli vårt sista meddelande"

ANNONS