Pourmokhtari: ”Viktigt att öka trycket”

Det återstår fyra dagar av klimatmötet i Egypten. Fortfarande har man kvar den kniviga frågan om hur de rika länderna ska sponsra de fattiga länders omställning.
– De frågorna är politiskt känsliga, säger Christoffer Nelson, biträdande förhandlare i svenska delegationen.

ANNONS
|

Nu har det gått en vecka av klimatmötet i Sharm el-Sheikh i Egypten. Söndagen var vilodag och under måndagen började ministrarna göra entré i konferenscentret i beduinbyn som blivit turistmagnet och nu tillfälligt den globala klimatpolitikens högkvarter.

Bland ministrarna finns svenska miljö- och klimatministern Romina Pourmokhtari. Hon är nykomling i den svenska regeringen och eftersom den formades för bara en månad sedan är det fortfarande oklart vilken roll hon kommer att få i förhandlingarna.

– Det är viktigt att vi ökar trycket och höjer ambitionen i alla länder, liksom i Sverige, säger Romina Pourmokhtari, från den lilla scenen i näringslivets – Business Sweden’s – ”Svenska paviljong”.

ANNONS

Se hela presskonferensen här:

Inför COP27 har hon pratat om att det hon vill åstadkomma på plats är att sprida den ”svenska berättelsen” om att det både är bråttom att komma till skott det som klimatpanelens forskare nu pekat på länge, det vill säga minska utsläppen, men också att det finns möjligheter med omställning för näringslivet.

Det är också det budskapet hon inleder med under sin första presskonferens på plats i Sharm el-Sheikh tillsammans med svenska delegationens chefsförhandlare.

– Hela samhället behöver ta ansvar, det gäller såväl företag som allmänheten, säger hon.

Politiskt känsliga frågor

Christoffer Nelson är biträdande förhandlare för den svenska delegationen och har redan varit på plats i en vecka, som chefsförhandlare Mattias Frumeries högra hand.

Den första veckan har en rad tekniska frågor avklarats och förhoppningen var att de i princip skulle vara avklarade när mötet nystartades på måndagen, men några frågor har spillt över även till denna vecka.

– De frågorna är så politiskt känsliga, då vill man ofta ta dem i någon form av paket när ministrarna är på plats, säger Christoffer Nelson.

Två kniviga frågor har blivit kvar, nämligen finansiering samt skador och förluster. Båda handlar egentligen om pengar.

Den ena om pengar som de rikare länderna lovat utvecklingsländerna för att de ska kunna ha en industriell utveckling, men med grön teknik. Det är också den fråga som många pekat ut som allra hetaste inför detta möte.

ANNONS

Det förra beslutet, som fattades i Köpenhamn för 13 år sedan, löper ut inom kort så i Sharm el-Sheikh börjar diskussionerna om nästa mål – bland annat om hur mycket pengar som ska skjutas till från 2025.

Nu ligger siffran på 100 miljarder amerikanska dollar per år från 2020, men pengapåsen har hittills inte fyllts på som utlovat.

Fond delar i två läger

Den andra frågan handlar om pengar som fattigare länder vill se i en fond som det går att ansöka om pengar från med kort varsel. De vill komma ifrån att finansiering kommer i form av lån eller bistånd som egentligen skulle gått till något annat.

Men den frågan har polariserat COP27-länderna. Sverige finns bland de som inte vill ha en ny fond.

– Vi kommer aldrig skapa en fond på det sättet vissa utvecklingsländer vill. De vill ha en fond med ett antal biljoner kronor som länder ska kunna skicka in en ansökan till och få pengar inom 48 timmar, säger Christoffer Nelson.

Sverige, och flera andra länder, vill i stället att man tittar på om det går att strukturera upp de många olika fonder som redan finns, så att pengar kan gå till klimatskador och förluster den vägen.

En fråga som Christoffer Nelson ser har hamnat i skuggan under den första delen av klimatmötets förhandlingar är behovet av större utsläppsminskningar.

ANNONS

På samma sätt som klimatmötet i Glasgow färgades av den allvarsamma vetenskapliga rapport som publicerades samma höst, så har detta mötet färgats av en FN-rapport som kom för bara några veckor sedan.

Utsläppen i skymundan

Den visade att även om alla länder som skrivit på Parisavtalet håller sina åtaganden så går världen mot en uppvärmning på 2,5 grader. Med andra ord krävs skärpningar av målen för att den genomsnittliga temperaturökningen ska hålla sig under 1,5 grad.

När Christoffer Nelson pratar med GP har han precis kommit från ett ministermöte där också representanter för FN:s klimatpanel varit på plats. Han ser att – trots det grava beskedet från FN – så finns fortfarande hopp om att 1,5-gradersmålet kan nås.

– Alla står bakom 1,5 grader och pratar om vikten av det. Men hur man ska uppnå det och vem som ska ta ansvar skiljer sig åt. Men IPCC pekar ändå på att det finns alternativ i varje sektor för att snabbt minska utsläppen.

Mötet ska bland annat utmynna i en samlingstext, likt förra årets Glasgowpakt, och det första utkastet kan komma i mitten av veckan. Sen kommer formuleringarna stötas och blötas i mötesrummen tills man når en överenskommelse. Händer det innan COP27 officiellt är slut eller inte återstår att se.

ANNONS
GP:s reporter Annelie Moran och fotograf Sanna Tedeborg på plats i Egypten
GP:s reporter Annelie Moran och fotograf Sanna Tedeborg på plats i Egypten Bild: Sanna Tedeborg

LÄS MER:De viktigaste frågorna på klimatmötet COP27

LÄS MER:Frågor och svar om klimatmötet COP27

LÄS MER:Så drabbas Göteborg av uppvärmningen

LÄS MER:Utsläpp från fossila bränslen mot rekordnivåer

ANNONS