Den politiska kartan i Christiansborg ritas om efter historisk regeringsbildning. Arkivbild.
Den politiska kartan i Christiansborg ritas om efter historisk regeringsbildning. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Politiska kartan ritas om i Danmark

De gamla partistrukturerna luckras upp när de tidigare ärkerivalerna bildar ny regering i Danmark, konstaterar statsvetaren Drude Dahlerup.
– Det kan komma en svekdebatt, säger hon.

ANNONS
|

Beskedet sent på tisdagen om regeringsbildning med partierna Socialdemokratiet, borgerliga Venstre och det nya partiet Moderaterne kom inte som någon överraskning för Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap på Stockholms universitet.

– Diskussioner har pågått i veckor, säger hon direkt efter beskedet om att Mette Frederiksen (S) bett att få bilda regering med den tidigare politiska fienden Venstre.

Därmed ritas det politiska bygget om i det danska parlamentet Christiansborg i Köpenhamn.

– Den här idén om att S och Venstre ska regera ihop, den är exceptionell, säger Dahlerup. Tidigare försök med samarbete mellan de politiska ärkerivalerna har inte gjort några större avtryck i de danska historieböckerna.

ANNONS

– Det har endast hänt en gång tidigare att Venstre och S har samarbetat, det var på 1970-talet och det gick väldigt dåligt. Det höll väl bara ett år.

Det nya försöket med regeringssamarbete får dock större politiska konsekvenser i Danmark.

– Partistrukturerna håller på att ändras, och de fem stora partierna håller på att förlora det traditionella greppet om folketinget.

Samarbetet, och den kommande regeringsförklaringen, lär också väcka ilskna politiska känslor i Danmark. Även om beskedet efter utdragna förhandlingar inte var oväntat, så lär samarbetet mellan främst Socialdemokratiet och Venstre ifrågasättas.

– - De är många som kan bli arga på uppgörelsen och kalla den för ett svek, säger Drude Dahlerup.

ANNONS