På onsdagen kommer Nato att hålla ett möte om explosionen som inträffade i Polen.
På onsdagen kommer Nato att hålla ett möte om explosionen som inträffade i Polen. Bild: Olivier Matthys

Polen kan aktivera artikel 4 – det här betyder den

På tisdagen inträffade en explosion i den polska byn Przewodow efter att en robot slagit ner. Nu kan Polen komma att aktivera Natos artikel 4 och kalla till ett samråd med medlemsländerna.

ANNONS
|

Det var vid 15.40-tiden på tisdagen som en explosion inträffade i den polska byn Przewodow, endast runt sex kilometer från den ukrainska gränsen. Två personer dog till följd av explosionen.

Polens regering meddelade runt midnatt att den militära beredskapen höjts i hela landet och blixtinkallat ett möte med Nato, som ska hållas på onsdagen. Det kan innebära att Natos artikel 4 kommer att aktiveras.

Det här är artikel 4

Grunderna för Natos militärallians dikteras av 14 artiklar, som beskriver hur de olika medlemsländerna ska förhålla sig till varandra och agera på händelser som sker i världen.

Artikel 4 kan enligt Nato åberopas om "den territoriella integriteten, politiska oberoendet eller säkerheten för någon av parterna är hotad”, uppger militäralliansen. Då kallar man till ett samråd med medlemsländerna.

ANNONS

– Det är en artikel som ett medlemsland kan åberopa om de känner att den egna säkerheten är hotad. I första hand sammankallas Nato-ambassadörerna, men man kan också träffas på försvars- eller utrikesministernivå, säger Eva Hagström Frisell vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till Aftonbladet.

Sedan Nato grundades år 1949 har man åberopat artikel 4 totalt sju gånger sedan alliansen skapades, bland annat under Irakkriget och som ett svar på när Ryssland invaderade Krim-halvön.

Så skiljer den sig från Artikel 5

Natos artikel 5 är mer vida känd i folkmun och handlar om de försvarsgarantier som finns mellan länderna.

I artikel 5 fastslås det att en väpnad attack mot ett Natoland ses som en attack mot alla medlemsstaterna. Varje land måste då bistå med ”de åtgärder som de anser nödvändiga”, vilket innebär att man inte nödvändigtvis måste svara med militära medel.

Artikel 5 har endast åberopats en gång och det var i samband med terrorattackerna mot USA den 11 september 2001.

LÄS MER:Fem punkter: Explosionen i Polen

LÄS MER:Svenska säkerhetsexperterna om explosionerna i Polen

LÄS MER:Det här vet vi om explosionen i Polen

LÄS MER:Biden: Troligen inte Ryssland som sköt

ANNONS