Bland annat engångsbestick kommer att förbjudas i hela Storbritannien senare i år.
Bland annat engångsbestick kommer att förbjudas i hela Storbritannien senare i år. Bild: Rebecca Blackwell

Plastbestick förbjuds i England

Först förbjöds mikroplaster i bland annat skönhetsprodukter. Nu tar England nästa steg och förbjuder engångsbestick och tallrikar i plast, rapporterar The Verge.

ANNONS
|

Förbudet kommer att träda i kraft i oktober i år och omfattar bland annat tallrikar, brickor, skålar, bestick och ballongpinnar i plast. Den brittiska regeringen skriver i ett uttalande att plastföroreningar tar hundratals år att brytas ner i naturen och skadar hav, sjöar och natur på land allvarligt. Det handlar både om produktionen av materialet och hur produkterna används och kastas.

– Plast är ett gissel som fördärvar våra gator och vackra landskap och jag är fast besluten att vi ska bort från engångskulturen, säger Storbritanniens miljöminister Rebecca Pow i ett skriftligt uttalande.

I pressmeddelandet refereras en uppskattning om att engelsmän använder 2,7 miljarder engångsbestick och 721 miljoner plasttallrikar – varje år. Av dessa är det bara tio procent som återvinns. Om man la 2,7 miljarder engångsbestick på rad skulle det nå åtta och en halv varv runt jorden.

ANNONS

Sugrör i plast redan förbjudet

Tidigare har England förbjudit bland annat sugrör i plast och bomullstops. Dessa föremål stod för nästan sex procent av allt marint skräp.

Det nya förbudet kommer inte omfatta tallrikar och skålar som används i matförpackningar.

Kritiker har hävdat att förbudet inte är tillräckligt för att få bukt med plastföroreningar.

”Förbudet är för snävt till sin räckvidd. Det kommer inte att täcka engångsplastvattenflaskor, nämner inget om plastpåsar och försöker inte ens kontrollera förbränning av plastavfall i förbränningsugnar”, skriver journalisten John Vidal i en debattartikel i The Guardian.

LÄS MER:Tolv bästa tipsen som kan trimma matkostnaderna

LÄS MER:EU vill ha samma återvinning överallt

ANNONS