Paasikivi om påstådda ukrainska attacken: ”Anmärkningsvärt”

Enligt ukrainska uppgifter har landet genomfört en lyckad drönarattack mot en rysk flygbas i närheten av Finland. Attacken ska ha ägt rum på Kolahalvön 40 mil från Sverige. Något som skulle vara ett hårt slag mot Ryssland.
– Är de då infiltrerade och har personal inne i Ryssland då är ju det pinsamt, säger militärexperten, Joakim Paasikivi.

ANNONS
|

Under lördagskvällen spreds uppgifter från Ukraina om att de lyckats attackera en rysk flygbas på Kolahalvön och förstört ett bombflygplan. Det skulle innebära att de för första gången har attackerat ett mål norr om polcirkeln, 40 mil från Sveriges gräns.

Samma kväll kontaktade Finlands president Alexander Stubb Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M). Statsministern meddelade senare GP genom sin presschef att: ”Vi har krig i vårt närområde och vi följer utvecklingen mycket noga”.

Enligt den norska tidningen VG visar satellitbilder på basen att det finns färre flyg än några dagar tidigare. Och det är genom satellitbilder som chansen är störst att verifiera den här typen av attack, menar militärexperten Joakim Paasikivi, nybliven pensionär som under 40 år jobbade inom Försvarsmakten.

ANNONS

– Det mest trovärdiga är satellitbilder. Men om det är små drönare kan man få bra effekt med ganska små splitter på kvalificerat materiel. Och det syns väldigt dåligt från satellit, säger han.

”Anmärkningsvärt”

Skadorna är fortfarande oklara, men enligt Paasikivi vore det inte första gången som Ukraina hävdar att en av deras attacker fått större effekt än vad den i själva verket fått.

– Det har man sett några gånger, att man har sagt att man slagit till och sen blir resultaten inte så fantastiska. Men bara att det är en attack där uppe hade varit anmärkningsvärt.

Olenja ligger 180 mil från Ukraina och vägen dit går rakt genom Ryssland som flyttat sitt strategiska bombflyg allt längre bort under kriget. Kolahalvön ligger i princip så långt västerut som det är möjligt i Ryssland.

– Vi har sett att Ukraina med de här ultralätta flygplanen, skickat dem väldigt långt. Så teoretiskt sett är det fullt möjligt att göra det. Sen är frågan, är det rimligt och sannolikt? Och där är det ju inte lika enkelt eftersom det blir väldigt långt och det finns väldigt mycket GPS-störning på vägen.

Skickat från nära avstånd

En annan teori är att attacken utförts på kortare avstånd.

– Det vill säga att personal gör det från en plats i närheten. Det kan vara allt från hundratals meter till flera mil. Det är möjligt att man skickar dem från Ukraina men det är anmärkningsvärt svårt. Ryssland är världens största land till ytan och extremt glesbefolkat. Så visst skulle det vara möjligt men alla metoderna är farliga.

ANNONS

Oavsett om attacken mot basen ska ha skett på nära håll eller från Ukraina så skulle det vara ett hårt slag mot Ryssland. En attack från Ukraina kan vittna om ett försvagat luftförsvar. En geografiskt närmare attack kan innebära att Ukraina har kontakter på insidan.

– Är de då infiltrerade och har personal inne i Ryssland då är ju det pinsamt på ett annat sätt.

Vad kan det här innebära för Sverige?

– Ryssland är ju i krig och man får räkna med att Ukraina helt legitimt slår mot mål på hela det ryska territoriet. Och i synnerhet mot baser där det ryska bombflyget verkar ifrån. Så på det viset är det inte anmärkningsvärt.

LÄS MER:Ukrainsk drönare attackerade ryskt bombflyg – på Kolahalvön

LÄS MER:Svensk-finska samtal om påstådd ukrainsk attack

LÄS MER:Sverige tar inte emot sjuka från Gaza – trots EU:s begäran

ANNONS