Över hundra kvinnor har släppts i ukrainskt fångutbyte

Ett hundratal ukrainska kvinnor har släppts från rysk fångenskap i vad som tros vara det största fångutbytet de två länderna gjort hittills i kriget. I Zaporizjzja återförenades de frigivna kvinnorna med sina familjer efter flera månader ifrån varandra.

ANNONS
|

På måndagskvällen släpptes mer än hundra kvinnor från ett ukrainskt fångutbyte med Ryssland. Ett dussintal av dem ska ha tillfångatagits under belägringen av Azovstal-stålverket i Mariupol i maj.

Utbytet inkluderade totalt 218 tillfångatagna, varav 108 av dem var ukrainska kvinnor och 110 av dem ryssar.

– Nu har nästa steg av frigivningen av vårt folk från rysk fångenskap ägt rum, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt nattliga tal, vilket The Guardian rapporterar.

Får träffa dottern efter fem månader

Det var ett känslosam återförening i den ukrainska staden Zaporizizja när kvinnorna steg av de vita bussarna och möttes av sina familjer. Bilder visar hur kvinnorna både ler och gråter, med ukrainska flaggor svepta om sig, när de kramar om sina familjemedlemmar.

ANNONS

En av kvinnorna som släpptes var Viktoria Obidina som arbetat som sjukvårdare i det belägrade Azovstal-stålverket, innan hon tillfångatogs i maj. Hon säger att de inte hade någon aning om vad som skulle hända med frigivningen, utan fick reda på det i samma stund som det tillkännagavs, vilket The Guardian rapporterar.

– Nu ska jag träffa min dotter. Jag längtar så efter att se henne, säger Viktoria Obidina, som separerades från sin fyra-åriga dotter när hon tillfångatogs i maj.

Kvinnorna kommer nu att genomgå en läkarundersökning och få erbjudas möjligheter till rehabilitering.

Två kvinnor ska ha ”frivilligt ha vägrat att återvända till Ukraina ” och kommer att stanna i Ryssland, uppger det ryska försvarsministeriet.

LÄS MER:Danil överlevde explosionerna– väcktes av ljudet av drönare: ”Mina ben skakar fortfarande”

LÄS MER:Här återförenas de tillfångatagna soldaterna med sina familjer

LÄS MER:Ryskt fångenskap – fick 30 sekunder per måltid

ANNONS