Över 100 döda i indisk värmebölja

Temperaturer på 45 grader har uppmätts i Indien, där minst 170 personer har avlidit i delstaterna Uttar Pradesh och Bihar. Nu varnar myndigheterna personer över 60 för att gå utanför dörren.
– Folk är rädda för att gå ut. Vägarna och marknaderna är till stor del övergivna, säger RS Pathak från staden Ballia till The Guardian.

ANNONS
|

Minst 170 personer har dött i den värmebölja som nu plågar Indien. De två drabbade delstaterna, nordliga Uttar Pradesh och Bihar i öster, är två av Indiens mest befolkade och det är framför allt den äldre befolkningen som är hotad. I de flesta dödsfall som registrerats i Uttar Pradesh handlade det om personer över 60 med bakomliggande sjukdomar, rapporterar The Guardian.

60-plussare och personer med hälsoproblem har uppmanats att stanna inomhus under dagtid.

Läkaren SK Yadav, verksam i staden Ballia i Uttar Pradesh, säger till tidningen att 300 patienter hade lagts in på distriktssjukhuset under de tre senaste dagarna på grund av värmen. Den svåra situationen har fått myndigheterna att ställa in semestrar och utöka antalet sjukhussängar för att sjukhusen ska kunna svälja fler patienter.

ANNONS

De flesta som läggs in är, precis som de avlidna, över 60 och har symtom som hög feber, kräkningar, diarré, andningssvårigheter och hjärtrelaterade problem.

RS Pathak, som bor i Ballia, förlorade sin far på lördagen och säger till The Guardian att han såg hur antalet patienter ökade på sjukhuset medan hans far fick vård.

– Det här har aldrig hänt i Ballia. Jag har aldrig sett så många dö av värmen tidigare. Folk är rädda för att gå ut. Vägarna och marknaderna är till stor del övergivna, säger han.

Klimatförändringarna driver värmeböljor

Värmeböljan kommer ligga kvar över delar av Uttar Pradesh under måndagen.

I östliga delstaten Bihar har de flesta dödsfall skett på ett sjukhus i delstatens huvudstad Patna, där över 200 patienter som led av diarré och kräkningar vårdades.

Höga temperaturer är inte ovanligt i Indien, men det senaste årtiondet har temperaturerna stigit, skriver The Guardian. Under värmeböljor drabbas landet ofta av vattenbrist, vilket gör att tiotals miljoner invånare blir utan rinnande vatten. I nuläget råder också brist på el, och de ständiga strömavbrotten förvärrar läget.

I april drabbades delar av södra Asien av en värmebölja, och i Indien dog 13 personer vid en statlig prisutdelningsceremoni på grund av värmen. Enligt en studie från akademikergruppen World Weather Attribution, som undersöker orsaken till extrem hetta, hade klimatförändringarna gjort det 30 gånger mer sannolikt att en sådan värmebölja skulle inträffa.

ANNONS

LÄS MER:Indien och Pakistan stålsätter sig för cyklonen

LÄS MER:Femåring vill tvinga politiker att stoppa utsläpp

ANNONS