Orkanen Helene drar in över Florida

Orkanen Helene har dragit i över Florida, USA med en förödande kraft, med en fart på 60 meter per sekund. Minst 23 personer har mist livet, och landets nationella orkancenter varnar för att dödstalen kommer stiga.

ANNONS
|

USA har i dagar rustat för jätteorkanen Helene som under torsdagskvällen, lokal tid, nådde fastlandet. Orkanen har sedan rört sig vidare uppåt kusten.

Boende i flera områden i Florida har ombetts att evakuera innan stormen når land och man har stängt skolor och flygplatser runt de områden som tros bli värst drabbade.

Den lokala polisen i Taylor county i Florida uppmanade invånare som inte tänkt evakuera området att skriva ner viktiga personuppgifter på armen.

”Om du eller någon du känner valt att inte evakuera, vänligen skriv ditt namn, födelsedag och viktig information på din arm eller ben med en märkpenna så att du kan identifieras och familjen underrättas”, går det att läsa i ett inlägg på polisen i Taylor countys Facebooksida.

ANNONS

Varnar för höga vattennivåer

Man har tidigare varnat för att orkanen kan skapa en livshotande storflod i norra delen av Florida men vattenstånd som kan stiga uppemot 6,1 meter.

Jamie Rhome, biträdande chef för USA:s nationella orkancenter, sa i en intervju med CNN under torsdagskvällen, lokal tid, att orkanen sannolikt kommer att bidra till ”historiska översvämningar i inlandet”.

Han förklarar att bor man inte i ett högre hus kommer det inte gå att fly undan vattnet.

– Om man försöker lämna sitt hus under dessa förhållanden kommer vattnet med stor kraft, enorma vågor och det finns skräp i vattnet. Det är inte en situation man överlever, säger han och fortsätter:

– Vi kommer troligen att förlora många liv.

Dog av fallande skylt

Sent på torsdagskvällen, svensk tid, intensifierades orkanen och den klassades då som en kategori fyra-orkan, på en femgradig skala.

Strax efter 05 på morgonen svensk tid, nådde orkanen land och slog till i staden Perry i Florida, rapporterar CNN.

Orkanen riskerar att skapa extrema vattenstånd, upp till sex meter höga.

Under natten mot fredagen rapporterade NBC om orkanens första dödsoffer. Föraren miste livet när en bil på motorvägen I-4 i Tampa träffades av en nerblåst vägskylt.

ANNONS

Enligt CNN dog ytterligare två personer efter att de fångats av en tornado som var kopplad till Helens stormsystem. Dödsfallen skedde i Alamo.

Vid lunchtid på fredagen lokal tid hade dödssiffran uppgått till 23 personer, rapporterar CNN. Åtta i Florida, elva i Georgia, och två vardera i South respektive North Carolina.

USA:s nationella vädermyndighet skriver på sin hemsida att orkaner med kategori 4-styrka väntas orsaka ”katastrofala skador”.

”Välbyggda hus kan drabbas av allvarliga skador. De flesta träd kommer att knäckas eller ryckas upp med rötterna och elstolpar slås ner. Strömavbrott kan pågå i veckor eller möjligen månader”, går det att läsa på vädermyndigheten.

Många utan ström

Redan innan orkanen dragit in med full kraft över land har många invånare blivit utan ström. Strax innan 23 på torsdagskvällen, lokaltid, hade fler än 800 000 hushåll i Florida förlorat strömmen.

Vid elvatiden på fredagsförmiddagen meddelade nationella orkancentret Helene nedgraderats till en tropisk storm när den rör sig längre in över Georgia.

Varningen kvarstår dock:

En "livshotande stormflod, vindar och kraftigt regn fortsätter."

Texten uppdateras.

LÄS MER:Mexiko evakuerar sköldpaddsägg inför orkanen

LÄS MER:Vattenfyllda gator och uppslitna träd i Shanghai

LÄS MER:Här vandrar lejon runt i snö – i Sydafrika

ANNONS