Joe Biden talar med sin gäst Moon Jae-in.
Joe Biden talar med sin gäst Moon Jae-in. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Nytt USA-sändebud invit till Nordkorea

USA utser ett särskilt sändebud för Nordkorea. Det meddelar president Joe Biden vid en gemensam presskonferens med Sydkoreas president Moon Jae-In.
– Det är menat att skicka ett budskap, säger Koreaexperten Scott Snyder till TT.

ANNONS

Sung Kim, en erfaren diplomat, ska ta reda på om Nordkoreas ledning är redo för diplomatiskt engagemang.

Moon välkomnar beskedet och kallar Bidens inställning till grannen i norr för realistisk och pragmatisk.

Biden tonar också ned förväntningarna, och säger sig inte hysa några illusioner om svårigheterna kring att övertala Nordkorea om att ge upp sin kärnvapenarsenal.

– De senaste fyra (amerikanska) regeringarna har inte lyckats åstadkomma det målet. Det är ett otroligt svårt mål, säger han och beskriver situationen som djupt oroande.

Analyserade skorna

Att ett särskilt sändebud presenteras vid en presskonferens på det här sättet är ovanligt, och menat att skicka ett budskap till Nordkorea, enligt Scott Snyder vid tankesmedjan Council on Foreign Relations.

ANNONS

– Sung har lång erfarenhet rörande Nordkorea. Han var inblandad i sexpartssamtalen (på 2000-talet) och i förberedelserna för Singaporemötet. Så han har arbetat under flera regeringar, säger Snyder.

Han berättar att Sung Kim under Bushregeringen besökte en kärnanläggning i Nordkorea, och att hans skor därefter analyserades av amerikanska experter för att avslöja detaljer om Nordkoreas aktiviteter.

Reaktion att vänta

Om nordkoreanerna är beredda att sätta sig vid förhandlingsbordet återstår att se.

– Vad Nordkorea inte kommer att gilla är att Biden upprepade gånger betonade att avskaffandet av kärnvapen är samtalens mål, säger Snyder och fortsätter:

– Biden gjorde också en del uttalanden om vad han inte är beredd att göra för Kim Jong-Un, vilket kan vara känsligt för Nordkorea, till exempel att han inte vill ge honom prestige eller legitimitet.

Nordkorea kan enligt Snyder ta fasta på att Bidenregeringen nyligen bekräftade att man kommer att bygga vidare på den överenskommelse som Donald Trump och Kim Jong-Un undertecknade under Singaporemötet 2018.

– Om Nordkorea inte vill prata så kommer de hitta anledningar att inte göra det, men om de bestämmer sig för att de vill prata kan de fokusera på det positiva, konstaterar Snyder.

Någon slags offentlig reaktion från det slutna landet kan komma de närmaste dagarna, men Scott Snyder betonar att det är vad som sägs privat som är det viktiga, och det kan dröja en tid innan det märks.

ANNONS

Närmare samarbete

Sydkoreas Moon är den andra världsledaren efter Japans premiärminister Yoshihide Suga att möta Biden i Vita huset sedan han tillträdde som USA:s president tidigare i år.

Ett av den nya USA-regeringens mål är att stärka relationerna med allierade för att möta Kinas ökande inflytande.

De båda ledarna meddelade bland annat att USA ska förse 550 000 sydkoreanska soldater med covid-vaccin. Sydkorea ska också investera i USA när det gäller av halvledare och batterier till elbilar.

När det gäller relationen till Kina var det relativt få ord, men desto mer handling, bedömer Snyder. Flera av överenskommelserna på det ekonomiska området – som planer på en leveranskedja av högteknologiska produkter och att öka tillgången på halvledare – kan enligt honom ses som sätt att tackla Kinas växande inflytande.

Länderna ska arbeta närmare för att säkra "freden och stabiliteten" i Taiwansundet.

– Jämfört med Trumpregeringen så lever Bidenregeringen upp till sitt löfte om att återupprätta sina allianser. Sydkorea har nog fått vad man ville från Bidenregeringen när det gäller Nordkoreapolitik, säger Scott Snyder.

– Vad man kan anta att Bidenregeringen ville ha i gengäld var att Sydkorea sällar sig mer till USA:s sida när det gäller Kina. Det som var slående var att det visade sig i funktionellt samarbete, inte verbal solidaritet, säger han.

ANNONS

Gustav Sjöholm/TT

Fakta: USA och Nordkorea

Under våren 2018 tinade relationen mellan diktaturen och kärnvapenmakten Nordkorea och västvärlden upp en aning.

Efter flera ilskna och retoriska turer träffades den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un och USA:s Donald Trump i ett historiskt möte i Singapore den 12 juni 2018. Där skrev de båda under ett avtal om kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Avtalet kritiserades dock för att innehålla alltför vaga krav på diktaturen.

Det var första gången som en sittande amerikansk president träffade Nordkoreas högste ledare.

Vid ett andra toppmöte i februari 2019 i Vietnam misslyckades man med att nå en överenskommelse.

De båda möttes igen i juni 2019, i den avmilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea, och enades om att fortsätta samtalen.

I oktober möttes förhandlare från Nordkorea och USA i Sverige för att blåsa liv i processen, men förhandlingarna avslutades utan några konkreta resultat.

ANNONS