Taylor Swifts konserter i Wien ställdes in efter att terrorplanerna avslöjats.
Taylor Swifts konserter i Wien ställdes in efter att terrorplanerna avslöjats. Bild: Claudio Furlan//

Nytt gripande efter terrorplaner mot Swift-konsert

Två unga män, 19 och 17 år gamla, sitter häktade för att ha planerat ett terrordåd mot Taylor Swifts konserter i Wien. Planen var att döda så många människor som möjligt utanför konsertstadion.
Nu har ytterligare en ung man, en 18-åring, gripits. Bara dagar före det planerade dådet svor han trohet till Islamiska staten.

ANNONS
|

Efter att terrorplanerna avslöjats och superstjärnan Taylor Swifts konserter i Wien ställts in, har utredningsarbetet fortsatt på högvarv. Nu har ytterligare en ung man, en 18-årig irakisk medborgare, gripits av polisen.

Han ska ha svurit trohet till terrormilisen IS så sent som den 6 augusti.

– Han kommer från omgivningen kring den huvudmisstänkte, säger Österrikes inrikesminister Gerhard Karner, enligt Kurier.

Det är fortfarande oklart om, och i så fall på vilket sätt, 18-åringen har något med attentatsplanerna att göra.

19-åringen hade förändrats

Utöver dessa tre förhörs också en 15-årig pojke, som dock är försatt på fri fot. Han har vittnat om att den huvudmisstänkte förändrats kraftigt den senaste tiden. Även grannar i mannens hemstad Ternitz vittnar om att 19-åringen inte längre såg ut att vara samma man som tidigare.

ANNONS

– Tidigt på tisdagsmorgonen (dagen innan han greps, reds. anm.) såg vi honom. Han såg ut så, som man föreställer sig någon ur en ”sovande terrorcell”, säger grannen Maria till Kurier.

Måltavla för det avvärjda attentatet var de tusentals Taylor Swift-fans som skulle samlas utanför stadion under konserten. Där skulle 19-åringen under någon av torsdagens eller fredagens konserter gå till attack med kniv – och en hemmabyggd bomb.

– Hans mål var att döda sig själv och en stor mängd människor, sa Omar Haijawi-Pirchner, chef för underrättelsetjänsten DSN, under en presskonferens på torsdagen.

LÄS MER:Terroristens plan: Döda swifties utanför stadion

LÄS MER:Tre gripna för terrormisstankar mot Swiftkonserter

ANNONS