Poliser i Halle i samband med attentatet i oktober 2019. Arkivbild.
Poliser i Halle i samband med attentatet i oktober 2019. Arkivbild. Bild: Sebastian Willnow/AP/TT

Nynazistisk terrorist tog gisslan i tyskt fängelse

En 30-årig nynazist, som dömdes till fängelse för mord efter det antisemitiska terrordådet i tyska Halle 2019, tog under måndagen två ur personalen som gisslan i fängelset. Han övermannades efter en dryg timme.

ANNONS
|

En morddömd högerextremist har övermannats efter ett gisslandrama i ett tyskt fängelse, rapporterar public service-kanalen Mitteldeutscher Rundfunk. Vid niotiden på måndagskvällen tog han två personer ur personalen som gisslan, och mindre än en timme senare övermannades han efter en stor polisinsats. Personalen ska vara fysiskt oskadd, gärningsmannen skadades dock under ingripandet, enligt MDR.

Hur gisslandramat gick till och mannens motiv är fortfarande oklart.

Den morddömde nynazisten gick för tre år sedan till attack mot en synagoga i Halle, i vad åklagare beskrivit som "det vedervärdigaste antisemitiska dådet sedan andra världskriget". Han försökte då ta sig in i synagogan, där många hade samlats för att fira Jom Kippur, och avlossade flera skott mot dörren.

ANNONS

Greps efter flykt

När han misslyckades sköt han ihjäl en förbipasserande kvinna på gatan, och fortsatte därefter till en kebabrestaurang där han sköt ihjäl ytterligare en man. Flera personer skadades i attentatet.

Efter en skottlossning med polisen där mannen skadades flydde han i bil, men kunde sedan gripas.

Han dömdes i december 2020 till livstids fängelse. Till en början placerades han på en anstalt i Halle, men efter ett flyktförsök där han lyckades klättra över ett knappt tre och en halv meter högt stängsel från rastgården, placerades han på anstalten i Burg, i närheten av Magdeburg.

LÄS MER:Högerextremister planerade statskupp – 25 gripna

LÄS MER:Det här är Reichsbürger-rörelsen

LÄS MER:Det här är prins Heinrich XII Reuss

ANNONS