Ny studie kullkastar råd om alkoholkonsumtion

Tidigare studier har visat att måttligt alkoholintag kan ha positiva effekter på hälsan. Den teorin slår en kanadensisk rapport hål på.

ANNONS
|

Genom åren har forskare publicerat mängder av studier där slutsatser har pekat på att ett glas vin om dagen kan vara bra för både mående och livslängd.

Inte sällan har sådana rapporter använts som förevändning att hålla ett jämnt alkoholintag under veckans alla dagar.

Dessa teorier har på senare tid utsatts för motargument.

Forskare i Kanada har jämfört 107 studier som behandlar människors dryckesvanor och livslängd. Det skriver The Guardian.

Analysen visar att nästan alla tidigare undersökningar har missat att beakta en avgörande aspekt, nämligen om de som inte drack alkohol hade slutat på grund av ohälsa eller inte.

Forskare: Propagandakupp från alkoholindustrin

Det forskarna i den kanadensiska rapporten kunde visa var att det bland de personer som deltagit i studierna och uppgett att de konsumerade ingen eller måttlig mängd alkohol fanns en betydande andel sjuka människor.

ANNONS

Det har lett till att resultatet gällande den genomsnittliga hälsan för gruppen som uppgett att de inte konsumerar alkohol i en jämförelse med de som dricker måttligt har påverkats i negativ riktning.

Dr Tim Stockhwell på Canadian Institute for Substance Use Research vid University of Victoria är huvudförfattare av studien.

Han är kritisk till hur tidigare studier har använts för att dra slutsatser.

– Det har varit en propagandakupp från alkoholindustrin att föreslå att måttlig användning av deras produkt förlänger människors liv, säger Tim Stockwell till The Guardian.

”Ger upp drickandet när de blir sjuka”

Han tillägger:

– Idén har påverkat nationella dryckesriktlinjer, uppskattningar av alkoholens sjukdomsbörda över hela världen och har varit ett hinder för effektiv politik för alkohol och folkhälsa.

I sina studier har de kanadensiska forskarna tvärtemot tidigare studier exkluderat de personer som tidigare druckit alkohol, men som nu uppgett att de inte längre konsumerar alkohol.

Det förändrar slutresultatet.

– Vi vet att människor ger upp eller drar ner på drickandet när de blir sjuka och svagare med åldern. De mest partiska studierna inkluderade många människor som hade slutat eller minskat sitt drickande av hälsoskäl i jämförelsegruppen så att människor som är tillräckligt bra för att fortsätta att dricka verkar ännu friskare, sa Tim Stockhwell.

ANNONS

Socialstyrelsen rekommenderar max tio enheter per vecka

I Sverige är Socialstyrelsens rekommendation sedan i fjol ett maximalt alkoholintag på tio enheter per vecka. Enligt alkoholläkaren Sven Andréasson saknas bevis på positiva effekter av ett måttligt alkoholintag.

– Det verkar snarast vara tvärtom, att alkohol även i måttlig mängd är en risk. Den är liten om man dricker lite, den ökar ju mer man dricker, har han sagt i en intervju på Systembolagets hemsida.

LÄS MER:Alkohol och sömn på flyg – en dålig kombo

LÄS MER:Domare kom full till rätten – med knivar i fickan

LÄS MER:Ny forskning: Därför doftar tonåringar inte gott

ANNONS