Nu släpps prins Harrys bok ”Spare” – här är avslöjandena

Ett slagsmål mellan prinsar, en spansk läcka och djupa sprickor mellan kungafamiljen och Meghan Markle. Under tisdagen släpps prins Harrys nya bok ”Spare”, men hans memoarer har redan orsakat skandalrubriker – här är det som har avslöjats de senaste dagarna.

ANNONS
|

Släppet av prins Harrys självbiografi ”Spare” eller ”Den andre”, skriven av amerikanska författaren och journalisten J. R. Moehringer, sker tisdag 10 januari.

Redan 5 januari hamnade dock den spanska utgåvan i butikerna. Den drogs snabbt tillbaka – men skadan var redan skedd.

I boken berättar prins Harry, enligt tidningen The Guardian, att han och hans bror, prins William, blev ovänner och bråkade om Harrys giftermål med Meghan Markle. Enligt Harry ska William ha kallat Meghan oförskämd och svår att ha att göra med – något som Harry själv beskriver som en upprepning av medias beskrivning av Meghan.

Kate, William, Harry och Meghan möts igen efter drottning Elizabeths död i september förra året.
Kate, William, Harry och Meghan möts igen efter drottning Elizabeths död i september förra året. Bild: Kirsty O'Connor

Bråk mellan Harry och William

Bråket, som skedde i Harrys hem i London 2019, eskalerade och William ska enligt Harry ha gått till attack.

ANNONS

”Allt hände så snabbt. Så otroligt snabbt. Han tog tag i min krage, vilket slet sönder mitt halsband, och knuffade ned mig på golvet. Jag landade på hundens matskål, som gick sönder under min rygg, och bitarna skar in i mig. Förvirrad låg jag där någon sekund innan jag reste mig och sa till honom att gå”, står det i boken, enligt The Guardian.

Enligt Harry bad William om ursäkt medan han gick. Han ska också ha sagt att Harry inte behövde berätta för Meghan om vad som hade hänt, men när Harrys fru upptäckte skrapsår och blåmärken på hans rygg berättade han om bråket ändå. Enligt hans bok blev hon varken förvånad eller arg, utan ledsen.

Förutom bråket beskriver prins Harry hur han har testat kokain när han var tonåring och att han förlorade sin oskuld på ett "förödmjukande" sätt på en åker bakom en pub. Han skriver också att han under sin tid som pilot i en attackhelikopter i Afghanistan dödade sammanlagt 25 personer – något som kritiserats i både England och Afghanistan.

Det har även läckt uppgifter om Harrys ökända nazist-utklädnad 2005. Den då 20-årige prinsen fotograferades i uniformen, med en svastika på armen, på en fest med temat ”ursprungsbefolkning och kolonialmakt”. Enligt Paige Six skriver Harry att William och Kate tjöt av skratt åt valet av utklädnad och uppmuntrade honom att välja den.

ANNONS

Harry har, enligt uppgifter, fått ett förskott på åtminstone 20 miljoner pund, motsvarande drygt 250 miljoner kronor, för boken ”Spare”. Delar av pengarna från försäljningen av boken ska gå till välgörenhet.

Prins Harry i intervjuer om boken

Inför boksläppet har prins Harry dessutom gett två längre intervjuer inför boksläppet, dels med brittiska ITV och dels amerikanska CBS ”60 Minutes”. Han försvarar publiceringen av boken med att andra i nästan 40 år har berättat vinklade och förvrängda versioner av hans liv, och att det var dags för honom att berätta själv.

– Jag har gjort allt jag kan privat för att få min familj att förstå. Och det är det sorgligaste med allt det här, att det aldrig behövde vara så här. Det behövde inte gå så långt, säger prins Harry till Tom Bradby på ITV.

Han har inte skrivit något i syfte att skada sin familj, berättar Harry för Anderson Cooper på CBS. Tvärtom hävdar han att hans främsta mål är att återförenas med sin familj, samtidigt som han kräver att de tar sitt ansvar.

– Om man ser till vissa familjemedlemmar och skvallerpressen så har vissa bestämt sig för att sälja sin själ till djävulen för att själva framstå som bättre människor, säger Harry, utan att nämna några specifika namn.

ANNONS
Prins Harry beskriver det som att hans intressen offrades på Camillas ”PR-altare”.
Prins Harry beskriver det som att hans intressen offrades på Camillas ”PR-altare”. Bild: Martin Meissner

Han tillägger att de har fattat sina beslut, men att det går för långt när det sker på bekostnad av honom själv och hans familj. Han säger dock i boken att hans intressen har offrats på drottning Camillas ”PR-altare” och att medlemmarna av kungafamiljen slåss om rampljuset. Samtidigt hävdar han att han inte har riktat någon svidande kritik mot sin styvmor.

”Spare” på engelska samt ”Den andre” på svenska kommer ut i bokhandlar i Sverige tisdag 10 januari 2023. Även biblioteken i Göteborgs tar in minst sex exemplar – dagen innan släppet stod redan 61 personer i kö för att låna boken. Boken kommer även ut på ljudbok, till en början på engelska.

LÄS MER:"Harry & Meghan" populärare än "The crown"

LÄS MER:Recension: ”Harry och Meghan” – Netflix

LÄS MER:Prins Harry avslöjar kungahusets mystiska mediestrategi

ANNONS