Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit av Norge på presskonferensen.
Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit av Norge på presskonferensen. Bild: Lise Åserud/NTB/TT

Norska kronprinsparet duckar frågor om sonen

Det norska kronprinsparet vägrar att svara på frågor om den misshandelsmisstänkta sonen Marius Borg Høiby. Paret höll en kort presskonferens under ett besök i Trøndelag på torsdagen.

ANNONS
|

Den norska kronprinsessans son Marius Borg Høiby har anklagats för, och erkänt, att han misshandlat sin flickvän. Han utreds också för en rad andra brott, däribland hot, skadegörelse, stöld av en elsparkcykel och misshandel av två tidigare partners.

Oslo polisdistrikt bekräftade tidigare i veckan att de hade ett ”förebyggande samtal” med Høiby förra året om att han ska ha koppplingar till kriminella kretsar. Norska VG uppger också att de har kännedom om att Høiby setts tillsammans med grovt kriminella i sociala medier.

Marius Borg Høiby har ingen kunglig titel och har valt att leva sitt liv utanför rampljuset. Han är Mette-Marits son från ett tidigare förhållande och har i ett skriftligt uttalande till pressen sagt sig ha problem med droger och alkohol.

ANNONS
Marius Borg Høiby och hans mor kronprinsessan Mette-Marit.
Marius Borg Høiby och hans mor kronprinsessan Mette-Marit. Bild: Lise Åserud

I slutet av augusti reste han till Italien på inrådan av sin försvarsadvokat.

Det norska kronprinsparet höll under torsdagen en presskonferens, där de sa att de inte ville prata om sonen.

– Av hänsyn till alla inblandade så önskar vi inte kommentera detta nu, vi hoppas att ni har förståelse för det, säger kronprinsessan Mette-Marit.

Som svar på när NRK menar att en del personer kritiserat att kronprinsessan ”är så fåordig nu” svarade hon:

– Jag är okej med den kritiken.

Polissamtalet med Høiby en ”förebyggande åtgärd”

Förra året ska två poliser ha varit hemma hos Høiby för att ha ett samtal om den miljö och de personer de tror att han umgås med.

– Polisen håller regelbundet förebyggande samtal med individer som kan vara eller befinna sig i en kriminell miljö. Samtalen är en tidig förebyggande åtgärd, sa Frode Larsen, enhetsledare i Oslo polisdistrikt, till NRK.

Polisen ansåg att det var lämpligt att föra ett sådant samtal med Høiby, säger han.

– Det ansågs också nödvändigt eftersom polisen har ett utökat ansvar för säkerheten för kungahuset och medlemmar av kungafamiljen, sa Larsen.

Norska Se og hör har publicerat en ljudupptagning från polismötet, där polisen säger till Marius Borg Høiby: ”ett sådant samtal är inget vi skulle hade haft med alla, det gör vi bara för att det är du”.

ANNONS

LÄS MER:Mette-Marits son varnades av polis

LÄS MER:Mette-Marits sons skandaler skakar norska kungafamiljen

LÄS MER:Kronprinsessans son får besöksförbud

ANNONS