Norsk storstad riskerar att försvinna i vatten

I en ny rapport som presenterades på onsdagsmorgonen varnar det Göteborgsbaserade teknikkonsultbolaget Cowi för en havsnivåhöjning på närmare en meter där Norges näst största stad Bergen ligger.
– Vi räknar med en havsnivåhöjning på 81 cm till 2100, säger huvudförfattaren av rapporten, Gerard Dam till VG.

ANNONS
|

Bergen, med närmare 300 000 invånare, hotas enligt en ny rapport av kroniska översvämningar fram till 2100. Förklaringen är stigande havsnivåer.

Detta faktum presenterades av Cowi, med huvudkontor i Göteborg, för Bergens kommun på onsdagsmorgonen.

– Den höga frekvensen av översvämningar i framtiden kräver åtgärder för att förhindra förstörelse, säger Gerard Dam till tidningen VG.

Han är miljörådgivare inom hydrologi, huvudförfattare till den nya rapporten och är expert på havsnivåförändringar.

Rapporten förutspår att stigande havsnivåer, till följd av klimatförändringar, och att stormfloder kommer att få dramatiska konsekvenser för kustområdena i Bergen.

Och innan år 2100 kommer byggnader, vägar och stora områden att översvämmas om stormflod inträffar, står det att läsa i rapporten.

ANNONS

”Kommer hända ganska ofta i framtiden”

Enligt rapportförfattarna är det mest utsatta området Bryggen som ligger i stadens centrum.

– Varje gång det är en kraftig storm kommer vattennivån att stiga så mycket att Bryggen svämmar över. Det kommer att hända ganska ofta i framtiden, säger Gerard Dam, som de senaste 15 åren har arbetat med stormfloder, kustskydd och vågor i Nederländerna.

För att förhindra att Bryggen och andra närliggande områden försvinner under vatten föreslår rapporten att permanenta åtgärder genomförs. Det kan exempelvis röra sig om stormflodsbarriärer och slussar för att stänga av hamnviken Vågen.

Det är Stadsmiljöverket i Bergens kommun som har beställt rapporten. Klimatchefen Stina Ellevseth Oseland säger till tidningen att de nu kommer bjuda in till dialog och diskussion för att se vad som kan göras.

LÄS MER:Vikingaskepp kantrade – ung kvinna hittad död

LÄS MER:Kryssningsfartyg slet sig i Tromsø

LÄS MER:Nye chefen: Ukrainas rätta plats är i Nato

ANNONS