Nasa-farkost har kraschat in i asteroid

Ett nytt försvar mot hot från rymden kan vara verklighet.
I natt lyckades Nasa rymdfarkost Dart nämligen ramma en asteroid – i hopp om att kunna ändra dess kurs.

ANNONS
|

Den 24 november 2021 sköts rymdfarkosten Dart (Double asteroid redirection test) upp i rymden från en bas i Kalifornien. De följande tio månaderna har den i rasande fart färdats mot asteroiden Dimorphos, i vad som är ett första test av ett potentiellt försvar mot framtida asteroidnedslag.

Och testet var en succé, åtminstone sett till farkostens precision. Klockan 01.15 kraschade Dart rätt in i Dimorphos – med en hastighet om drygt 21 400 kilometer i timmen. I Nasas livesändning gick det att se hur Dimorphos växte sig större och större, innan en sista närbild byttes ut mot en röd skärm och sändningen bröts.

ANNONS

”En ny era för mänskligheten”

I Nasas högkvarter utbröt eufori bland ingenjörerna som varit delaktiga i projektet under flera års tid.

– Det här är början på en ny era för mänskligheten, en era i vilken vi potentiellt har förmågan att skydda oss själva från farliga asteroidnedslag, säger Lori Glaze, chef vid Nasas avdelning för planetologi, enligt CNN.

– Vilken fantastisk grej. Vi har aldrig haft den här förmågan förut, fortsatte hon.

Men nattens fullträff till trots är detta bara början av forskningsprojektet. Med en vikt om drygt ett halvt ton var Dart endast en hundradel så stor som Dimorphos, och nu återstår att se om den våldsamma kraschen ens lyckats knuffa asteroiden ur sin bana.

För att undersöka saken kommer landbaserade teleskop kontinuerligt följa Dimorphos färd genom rymden. Dessutom kommer den europeiska rymdorganisationen ESA skjuta upp två så kallade CubeSats – mindre, kubformade satelliter – som från och med 2024 ska fotografera Darts nedslagsplats på nära håll.

LÄS MER:Nya fynd i jakten på liv på Mars

LÄS MER:Nasa hoppas på uppskjutning i september

ANNONS